Funktionshindrade i andra hand vid katastrofer

Funktionshindrade människor kommer i andra hand vid krig och jordbävningar. De får ofta inte den hjälp de behöver när hjälporganisationer strömmar till ett katastrofområde.

– I en mycket besvärlig situation så finns det faktiskt människor som har det mer besvärligt än andra. Det är till exempel sådana som är fysiskt eller psykiskt handikappade, som kommer mer på undantag än alla andra människor, säger Kjell Larsson, som är chef för de internationella insatserna vid Räddningsverket.

Hur leder man en synskadad genom ett jordbävningsdrabbat område? Eller tar hand om förståndshandikappade människor i en akut situation?

Kunskap saknas
Kunskapen saknas hos många bistånds- och hjälporganisationer, enligt Räddningsverket, som tillsammans med Handikappförbundet HSO bjudit in representanter från hjälporganisationer och handikapporganisationer för att lyfta frågan.

– De hjälporganisationer som kommer ut tillsammans med oss har i första skedet inte riktigt samma kunskap och erfarenhet som behövs för att kunna identifiera och visa på att handikappade behöver ha en särskild tanke, säger Kjell Larsson.

”Attityden måste förändras”
Vad kan då hjälporganisationerna göra rent konkret för bli bättre på att se de funktionshindrades behov?

Enligt Valery Sherrer från biståndsorganisationen Handicap International, handlar det dels om att ta reda på vad det innebär att vara handikappad i just det land där katastrofen inträffat, dels om att samarbeta med de lokala organisationer som redan hjälper funktionshindrade.

– Men för att kunna sammanfläta behoven i biståndsarbetet måste hjälporganisationerna ändra attityd till funktionshindrade, anser Valerie Sherrer. Och det arbetet tar tid, säger hon.

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".