IF Metall ger inte upp hoppet om Saab

1:27 min

Fackförbundet IF Metall har möjlighet att begära Saab i konkurs men tycker sig ha tillräckligt starka signaler om en lösning från Saabs företagsledning att man fortfarande avvaktar men en konkursansökan.

Stefan Löfvén är förbundsordförande för IF Metall.

– Hade inte varit så och hade vi bedömt att här finns inget annat alternativ, ingen framkomlig väg och så vidare. Då hade vi agerat tidigare med en konkursansökan, just eftersom vi har till skyldighet att tillvarata våra medlemmars intresse på allra bästa sätt?

Exakt vad det är för signaler som Metall har fått går inte Metalls förbundsordförande Stefan Löfvén in på. Under den senaste tiden har många rykten cirkulerat, bland annat att en europeisk storbank skulle kunna hjälpa till.

Metallfacket samlar nu i namnunderskrifter från samtliga 1486 medlemmar för att låta LO-TCO rättskydd driva en eventuell konkursprocess. Även det något som tar tid och försenar en möjlig konkursansökan.

Klockan tre i eftermiddag kommer Metallfacket sätta sig i ett möte för att diskutera hur man ska fortsätta. Men just nu intar man alltså en avvaktande inställning.

– Det är ju inte bara en rättslig handling, som vi kan bli tvungna att ta till, det är absolut inte uteslutet. Men det är mer än så. Det är en symbolik i detta och det kommer inte underlätta företagets fortlevnad. Så det är ett mycket stort steg att ta. Vi är beredda att ta det om det behövs för att skydda våra medlemmars intressen och pengar. Men vi vill också se och följa om det finns några andra alternativ. Det finns ännu några alternativ som är trovärdiga.

Andreas Kron

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista