Nya attacker mot civila i Sudan

Trots försäkringar från Sudans regering att skydda civilbefolkningen i Darfur, så ökar istället antalet attacker mot civila byar. Nu senast tvingades upptill 4 000 människor på flykt, sedan deras byar bränts ner.

Ett par tusen flyktingar har nått fram till lägret Zam-Zam. Där väntar en tröstlös tillvaro, liksom i alla de andra flyktinglägren som växer fram som svampar över hela Darfur-provinsen, och bara ökar i omfattning.

Registrering, en plastduk att hänga över en nödtorftigt byggd hydda, en matlapp och ändlösa köer för att få några kilo säd, majs, bönor och vatten. Det är vad flyktingarna kan erbjudas.

Oviss framtid
Ingen kan säga något om framtiden, om tryggheten, eller om barnen som överlevde attackerna, kommer att överleva. Och hur länge de kan tvingas leva i tusental intill varandra i dessa läger.

Vem eller vilka som står för de senaste attackerna, vet ingen. Man vet bara att attackerna ökar i omfattning. Hitills har det bekräftats att 395 byar totalförstörts i Darfur, och ytterligare ett par hundra är delvis förstörda.

FN och framförallt USA, förkastar nu Sudans regerings löften och försäkringar. Fortfarande rider den arabiska milisen Janjawid fritt över ökenterrängen. Ingen har gjort något försök att hindra deras räder.

Sudan förnekar att regeringen skulle beväpna Janjawid, eller ens använda deras stridskrafter mot rebeller i västra Sudan. Men faktum kvarstår, att minst 50 000 människor har mördats, fler har våldtagits och mer än en miljon strövar vilset runt i sökan efter ett flyktingläger där de kan få någorlunda trygghet.

Trycket ökar på Sudans regering
Sudans regering gör för lite, eller ingenting alls, det är slutsatsen i en ny FN-rapport, som samtidigt kräver flera tusen militär-observatörer för att täcka det enorma område som Darfur utgör.

Men Sudan motsätter sig all utländsk inblandning och framförallt en internationell fredsstyrka. Den enda styrka som hittills godkänts är 300 soldater från Afrikanska Unionen som skall skydda de få observatörer som finns på plats.

Men trycket ökar, och USA förbereder en ny resolution inför FN för att tvinga Sudans regering till handling och inte bara förhala och få tiden att gå, medan fler mördas och tvingas på flykt.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista