Israelisk satellit kraschade

Det israeliska spionsatellitprogrammet har råkar ut för ett allvarligt bakslag. En ny spionsatellit, Ofek 6, som bland annat skulle övervaka Irans påstådda kärnvapenprogram föll i havet när den skulle skjutas upp under måndagen.

– Vi är inte glada över det här, säger Israels försvarsminister Shaul Mofaz i en kommentar.

Detta är ett allvarligt streck i räkningen för de israeliska försöken att kontrollera vad alla fientligt inställa grannar håller på med. För tillfället uppfattas Iran, och främst misstankarna att Iran håller på att framställa kärnvapen, som det allvarligaste hotet mot Israel. Tanken var att spionsatelliten skulle göra det lättare att övervaka vad som egentligen händer i Iran.

Även intresserade av Syrien
Det är inte bara Iran som Israel är mycket intresserat av just nu. Det handlar också om Syrien som enligt Israel hjälper till att träna palestinska terrorister och Libanon varifrån den iranstödda Hizbollah-gerillan opererar mot Israel.

Informationen till den israeliska underrättelsetjänsten skulle bli både snabbare, tillförlitligare och mer detaljerad med Ofek 6. Tillsammans med en äldre spionsatellit skulle den nya också göra det möjligt att övervaka två områden samtidigt och dessutom förbättra möjligheterna att upptäcka om fientliga robotar skickas iväg mot Israel.

Tredje steget fungerade inte
Något gick snett under uppskjutningen och den nya satelliten hamnade i havet. Enligt försvarsdepartementet var det något i det tredje steget i den raket som skulle föra upp satelliten som inte fungerade som det skulle.

Misslyckandet har skapat stor oro i Israel inte minst eftersom det kan dröja upp till två år innan man har en ny satellit klar för uppskjutning och det kommer att kosta mycket pengar. Det kan medföra svåra omfördelningar i Israels redan hårt pressade försvarsbudget.

– Skadorna för underrättelsetjänster, för ekonomin och vår prestige är alldeles för stora, säger Knessets parlaments-ledamot Efraim Sneh, som ska leda granskningen av varför satelliten hamnade i havet istället för i rymden.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".