1 av 2
Bönder demonstrerar utanför finansdepartementet.
2 av 2
Curt Pettersson tog traktorn till stan.

Bönder i protest på Stockholms gator

På tisdagen demonstrerade arga bönder och skogsägare från Mälardalen mot regeringen som förhandlar med samarbetspartierna om dieselskatten. Lantbrukarna är rädda för att de inte ska bli tillräckligt kompenserade för höjningen av dieselskatten.

På tisdagsförmiddagen tågade ett trettiotal arga och frustrerade bönder och skogsägare mitt i skördetiden till finansdepartementet med plakat där man textat: ”Skogen är Sveriges motor - den behöver sänkt dieselskatt” och ”Sänkt dieselskatt ger ökad tillväxt”.

Regeringen är beredd att gå med på miljöpartiets krav på att höja skatten på bensin och diesel men har föreslagit att lantbrukarna ska kompenseras med en sänkning av dieselskatten med en krona.

Tror inte på regeringens kompensation
Bönderna tror nu att det betyder att dieselskatten sänks med 70 öre istället för två kronor som de hoppats på.

Curt Pettersson från Sursta gård nära Sigtuna parkerade sin dieseldrivna traktor utanför finansdepartementet för att visa sitt missnöje.

– Lantbruk går inte leva på. Det här är ju att missgynna bönderna. Att använda bönderna i en förhandling är ynkedom. Att använda jordbrukarkåren i en förhandling för att behålla makten. Det är det som det är frågan om, säger han.

Flera år gammalt löfte från Persson
Sänkt dieselskatt är ett mångårigt löfte från statsminister Göran Persson till bönderna. Så sent som i våras, dagen innan vårbudgeten skulle läggas fram, sade Persson att budgeten skulle innehålla förslag om sänkta dieselskatter.

– Vi har hållit på med dessa jordbruksskatter sedan 97-98 och det är dags att det händer någonting på det området. Det är framförallt dieselskatten för jordbrukets maskiner som har varit svårt att komma fram med därför att vi har samarbetspartier som inte tycker om att sänka den typen av skatter. Det är en äkta låsning och den är förhoppningsvis snart i ett sådant läge att vi kan lösa upp den, sade Göran Persson i våras.

Ohly står på böndernas sida
Vänsterpartiets ledare Lars Ohly har förståelse för kraven från jordbrukarna.

– Jag tycker det är högst rimligt att jord- och skogsbruket känner sig lite svikna, därför att vi har utlovat att de ska få en möjlig konkurrensneutralitet gentemot andra näringar. Ifall vi inte kompenserar dem, vi tycker att det är rimligt med två kronor per liter, så kommer den här näringen att få problem och det är inte rimligt, säger vänsterledaren Lars Ohly.

Enligt uppgift är regeringens bud att bara kompensera med en krona per liter. Hur ställer ni er till det?

– Ifall det framförs ett sådant förslag så tycker vi att det är för lite. Vi tycker att två kronor litern är rimligt, säger Lars Ohly.

Inga-Lill Hagberg
inga-lill.hagberg@sr.se

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".