Beslutet att försvaga francen mycket ovanligt

1:40 min

Schweiziska centralbankens beslut att försöka försvaga francen är ett ovanligt beslut. Det säger Johan Javeus, chefstrateg på banken SEB.

– Att sätta en gräns för hur starkt valutan får bli, och säga att man är beredd att försvara den gränsen med obegränsade köp av utländsk valuta, det är mycket ovanligt, säger Johan Javeus.

Hur rimligt är det att det faktiskt kommer att lyckas?

- Det är mycket rimligt att tro att det kommer att lyckas. Vad Schweiz gör är att man helt enkelt förbinder sig i att sälja den egna valutan och köpa utländsk valuta om det behövs för att hålla schweizerfrancen på den nivå man har bestämt.

– I och med att Schweiz centralbank kan trycka hur mycket schweizerfranc som helst då riskerar man aldrig att få slut på pengar för att göra den här typen av interventioner.

Vad är risken med att göra så här?

– Den risk man tar på sikt är ju att, i och med att man trycker mer och mer pengar, så tenderar man ju också att skapa en viss inneboende inflationsrisk i ekonomin.

– Men i och med att inflationen i Schweiz är väldigt låg i dag så är den risken begränsad. Dessutom ska man komma ihåg att anledning till att Schweiz väljer att göra det här, är att man är orolig för att ekonomin kommer att få för låg inflation om man tillåter schweizerfrancen att stärkas.

Det måste ha varit ett väldigt tufft läge för många schweiziska företag?

– Absolut. Vi ser ju också att börsen i Schweiz går mycket starkt i dag. Den är uppe i storleksordningen fyra procentenheter. Det ska man komma ihåg sker i ett läge där de allra flesta andra börser i Europa ligger och pendlar strax över nollstrecket. Schweiziska företag och Schweiziska börsen har blivit väldigt glada i dag över det här beskedet, säger Johan Javeus.

Louise Andrén Meiton

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista