Demonstranter på Röda torget håller tidningsurklipp från gisslandramat i händerna.

Manifestation mot terror i Moskva

I Moskva genomfördes under tisdagseftermiddagen en stor manifestation mot terror. Det är gisslandramat i Beslan som fick människor att samlas i tusental.

Ekots korrespondent Maria Persson Löfgren i Moskva har följt demonstrationen

Arrangörerna räknade med 100 000. Blev det så många?

– Om man tippar så är det drygt 70-80 000, men ännu har det inte kommit någon oberoende uppgift om hur många det är.

Vilka står bakom manifestationen?

– Det var en spontan aktion som började med fackförbund som satte igång, sen hakade en rad andra organisationer på. Till slut så var alla politiska partier med och andra former av organisationer som ville delta. Det var för gemene man helt enkelt. Den som ville demonstrera mot terrorn var välkommen.

Vilka krav framförde demonstranterna?

– Egentligen inga. Det var mer en sympatiyttring för alla de här människorna som drabbades i Beslan. Sen var det också att visa att man är mot terrorn och att visa världen att vi står enade mot terrorn.

Är det bara i Moskva det har varit demonstrationer?

– Nej, det här är första dagen av två, så demonstrationerna kommer fortsätta imorgon över hela Ryssland. Det kommer bli en tyst minut och så ska alla bilar tuta samtidigt. Det finns en massa olika aktioner. Mobiltelefonbolag skickar ut SMS till alla att delta på olika sätt. Det finns ingen TV-reklam och ingen radioreklam utan alla ägnar sig åt att sätta tryck på problemet.

Det har ju varit flera terrordåd i Ryssland på senare år men då inga manifestationer?

– Dels har det aldrig varit ett så grymt dåd och dessutom var det det sjätte dådet på en väldigt kort tid. Flygplan kraschade, bomben som sprängdes i metron och en bussbomb. Allt på en gång gjorde att man var tvungen att samla sig och göra något. Sen är det lite svårt med manifestationer, det påminner för mycket om Sovjettiden i Ryssland. Det märktes inte idag, det var extremt mycket folk där som lyssnade på olika tal.

Maria Persson Löfgren
maria.persson-lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista