ansökan om rekonstruktion

Muller: ”Syftet att skydda Saab”

1:57 min

På en presskonferens i eftermiddag förklarade vd:n Victor Muller varför Saab i dag ansökt om rekonstruktion. Det handlar om att skydda Saab mot konkurs och utmätning, förklarade han. Fortfarande har anställda inte fått lön för augusti månad och Saab är även skyldig hundratals företag pengar.

--Syftet med rekonstruktionen är i grunden att ge bolaget stabilitet. Vi har sett en enorm oro och en skakig färd under de senaste månaderna, sade Victor Muller.

Om tingsrätten i Vänersborg går med på en rekonstruktion är Saab skyddat mot konkurs och utmätning och det gör bolaget mer attraktivt att investera i, enligt Victor Muller som menar att det är därför företaget inte lyckats lösa de kortsiktiga ekonomiska problemen tidigare.

– Som vi känner blir det  mycket lättare att få finansiering om bolaget är skyddat, säger han.

Sammanlagt har Saab automobile samt dotterbolagen Powertrain och Tools skulder på 1,4 miljarder kronor.

Det är pengar som Victor Muller behöver snabbt och som han måste övertyga tingsrätten om att han måste få.

Men hur tingsrätten ska övertygas går han inte in på. Det är i stället något mellan rekonstruktören och tingsrätten, menar han.

– Jag är mycket hoppfull om att rätten kommer att döma till vår fördel, men det vet vi inte än.

På frågan om rätten har någon ny information sedan förra veckan svarar han:

– Rätten har givetvis en dialog med rekonstruktören som är väl förberedd, säger han.

Klockan 14 i morgon, torsdag, meddelar tingsrätten i Vänersborg sitt beslut. 

En rekonstruktion är något som välkomnats av många under dagen.

Underleverantörerna har större hopp om att få betalt och anställda om att få sina löner och behålla sina jobb.

Även staten har genom Riksgälden intressen i Saab, Riksgälden har gått i borgen för  Europeiska investeringsbankens lån till Saab. 200 miljoner euro är borgen på och enligt chefen för Riksgälden, Bo Lundgren, täcker säkerheterna i i form av aktier och fastigheter väl de 200 miljoner euro som staten gått i borgen för.

– Vi tror att det för bolaget Saab är bra att man får en ordnad process i stället för det här hattiga som har varit under den senaste tiden, och därför så stöttar vi den ansökan som kommit in, vi kommer att lämna det stöd som behövs till den rekonstruktör som tingsrätten utser, säger Bo Lundgren.

Andreas Kron

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista