Partierna överens om skattesänkningar

De pågående budgetförhandlingarna mellan regeringen och samarbetspartierna närmar sig sitt slut. Partierna tycks nu vara överens om flera skattesänkningar.

Partierna ser ut att bli överens om flera skattesänkningar. Det handlar om ett höjt grundavdrag, som vänsterpartiet och miljöpartiet krävt.

Dessutom vill regeringen kompensera alla löntagare för de egenavgifter som infördes under kriserna under 1990-talet och som går till pensionerna. Där är partierna överens om att kompensera löntagarna för hälften av det som återstår av egenavgifterna.

Ger sammanlagt 2 000 kronor
De här två skattesänkningarna tillsammans ger ungefär 2 000 kronor om året i vanliga inkomstlägen, enligt Ekots källor.

Till detta kommer ett särskilt skatteavdrag för boende i inre Norrland och det avdraget ger ungefär 1 000 kronor mindre i skatt per år för de som bor där.

Det är flera punkter som man inte är överens om. Det gäller bland annat föräldraförsäkringen. Där vill ju regeringen höja den högsta ersättning som går att få.

Mp vill ha mer till garantidagar
Men miljöpartisterna håller emot och vill istället ge högre ersättning för det som brukar kallas garantidagar, alltså de dagar med låg ersättning, som många tar ut i slutet av sin föräldraledighet.

Inte heller är partierna överens om hur mycket som ska sparas på försvaret. Och man är dessutom oense om utlänningsnämnden som vänsterpartiet och miljöpartiet kräver ska läggas ner. De vill avsätta pengar för det, men regeringen är motsträvig på den punkten.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista