Metall sa ja till Industrifacket

Fackförbundet Metalls kongress beslutade på tisdagseftermiddagen att säga ja till samgående med Industrifacket.

Industrifacket har redan tidigare röstat för bildandet av ett nytt stort förbund med omkring 470 000 medlemmar. Enligt planerna ska det nya förbundet börja verka från den 1 januari 2006.

– Kongressen har beslutat i enlighet med förbundsstyrelsens förslag att vi ska genomföra och bilda ett nytt fackförbund.

Nästan enigt beslut
Beslutet var nästan enigt. I debatten fanns det några som var oroade över förslaget att avdelningarna ska bli betydligt större än idag. En av dem var det Mikael Nilsson från Lindås.

– Fackföreningsrörelsen behöver många medlemmar som är villiga att ta på sig fackföreningsuppdrag. Men blir det besvärligare med långa resor och att avdelningen ligger långt borta så finns det en uppenbar risk att engagerade kamrater ledsnar och att inga nya kommer till, sa han till kongressledamötena.

– Förbund förlorar sina kunskaper och i styrka förlorar vi och det har vi inte råd med. Vi vill ha ett fackförbund med mångfald. Inte ett förbund som går mot enfald och som kan leda till att avståndet mellan medlemmar och deras förtroendevalda ökar, sa han.

Definitivt besked nästa sommar
De invändningar som fanns mot allt för stora avdelningar ska nu behandlas i ett antal arbetsgrupper tillsammans med industrifacket. Nästa sommar ska organisationen vara klar och då fattar förbunden det definitiva beslutet att gå ihop.

Ett skäl till samgåendet är att spara pengar eftersom de två förbunden har förlorat 100 000 medlemmar de senaste tio åren. Ekonomin är långt ifrån det enda skälet, sa Metalls ordförande Göran Johnsson.

– Vi gör det här för att vi tror att det här är offensivt för att vi ska nå en ökad facklig styrka och vi ska nå en ökad politisk styrka.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista