Saabarbetare lojala med företaget

2:26 min

Trots det utsatta läget för Saab Automobile verkar medarbetarna fortfarande tro på företaget. ”Konkurs är alternativet om det inte blir en andra rekonstruktion av Saab, men Arbetsförmedlingen har inte märkt någon tillströmning av Saab-anställda”, säger chefen för Arbetsförmedlingen i Trollhättan, Peter Larsson.

– Det är inte så många som kommit och besökt arbetsförmedlingen i Trollhättan för att skriva in sig som arbetssökande.

Vilka scenarion ser ni framför er?

– Det beror på vad det blir. Vi väntar på besked om det blir en rekonstruktion och vad det i så fall innebär. Blir det konkurs är det betydligt fler personer som behöver skriva in sig på Arbetsföremedlingen.

Nu har Saab-fabriken i Trollhättan stått stilla i fem månader. Leverantörer väntar på betalningar, en del Saab-handlare har slutat att sälja bilmärket och de anställda, omkring 3 500 personer, har ännu inte fått ut sina augustilöner.

Men trots allt detta verkar de Saab-anställda fortfarande vara lojala med sin arbetsgivare, de har i alla fall inte sökt sig till Arbetsförmedlingen efter nytt jobb.

– Det är klart det är kämpigt, men vi får se. Victor Muller har ett och annat ess i ärmen. Jag tror nog att han trollar fram någonting den här gången också, sa Saab-arbetaren Weine Friedenthal i Ekot häromdagen.

– Jag hoppas i alla fall på det.

En lösning, i varje fall för ingenjörerna på Saab, kan vara att söka sig till konkurrenten Volvo PV i Göteborg. Volvo letar efter ingenjörer med ljus och lykta, särskilt på elsidan.

Men någon rusning med intresserade Saab-anställda är det inte, säger Maria Grävare Molin, personalansvarig på Volvos utvecklingsavdelning.

– Vi ser en liten ökning av Saabanställda i vårt ansökningsflöde.

Är det vad ni hade väntat er?

– Nej, vi hade trott på en större anstormning med tanke på det läge som Saab är i. Men det har vi inte sett. De är nog väldigt lojala.

I eftermiddag klockan 14 ska Vänersborgs tingsrätt säga ja eller nej till rekonstruktion av Saab Automobile. Blir det ett nej är det troliga alternativet konkurs för bolaget.

Det finns en beredskapsplan i Trollhättan om konkursen blir ett faktum. Den bygger på samarbete mellan Arbetsförmedlingen, kommunen och högskolan bland annat.

Arbetslösheten beräknas att fördubblas från dagens 2 000 personer, säger Peter Larsson på Arbetsförmedlingen.

– Det innebär att de som står långt från arbetsmarknaden hamnar ändå längre bort. Konkurrensen om de jobb som finns blir väldigt hård.

Anders Jelmin

Ekot, i samarbete med P4 Kristianstad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista