Ingen oro på Swedish Match-fabriker

Beskedet att EU:s förbud mot att sälja svenskt snus på Europamarknaden fortsätter, skapar inga våldsamma reaktioner bland de 450 anställda på Swedish Match.

Vid två fabriker i Göteborg och Kungälv tillverkar Swedish Match varje dag 800 000 dosor snus. De anställda är inte särskilt förvånade över dagens besked.

– Jag tycker det är jättesynd. Jag tycker att det hade varit roligt att ha våra produkter i hela Europa. För vi har väl alla hoppats att det skulle släppas fritt inom EU, säger Johan Spenser.

– Det förvånar mig inte jättemycket. Det finns ju en rädsla för snuset. Det är väl bara att acceptera men sedan tror jag inte att det gör oss så väldigt mycket på Swedish Match med tanke på vår storhet just i Sverige, säger operatören Björn Blomstrand.

Jobben är i dagsläget rätt så trygga bland annat eftersom Sverigemarknaden ökar för varje år. Idag är en miljon svenskar snusare, hävdar Swedish Match.

– Jag tror inte att det betyder någonting. Vi har ju levt med förbudet sedan 1992. Vi kämpar på, på den svenska marknaden, säger Richard Klövmark, SIF-klubbens ordförande på Swedish Match fabrik i Göteborg och får medhåll från företagsledningen.

-– Jag tror inte att det får någon drastisk förändring, säger Torbjörn Åkeson, tillverkningsansvarig för snus vid Swedish Match i Sverige.

Så varför kämpar ni så hårt för det?

– Ja, vi bedriver ju business och affärer. Det är klart att det är en intressant marknad att också gå vidare på, säger han.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista