Förtroendekris på Riksrevisionen

Det finns stora brister i medarbetarnas förtroende för ledningen inom Riksrevisionen, den myndighet som ska granska all statlig verksamhet, visar en undersökning.

Det dåliga förtroendet för ledningen kan få konsekvenser för myndighetens uppdrag säger en av de tre riksrevisorerna Eva Lindström-

– Om inte vi har medarbetarna med oss så riskerar vi att tappa den helt nödvändiga kompetens som vi behöver för att fullfölja det här uppdraget, säger hon.

Väljer att offentliggöra
Anledningen till att Riksrevisionen har valt att gå ut med resultatet från den här medarbetarundersökningen offentligt är att myndighetens uppdrag har en sån stor betydelse för hela samhället. Kanske också för att undersökningen gjordes i maj i år, bara en månad efter avslöjanden om vidlyftig representation och stora brister i intern kontroll och bokföring inom just Riksrevisionen.

Lågt förtroende för chefer
Undersökningen visar också att bara 15 procent tycker att riksrevisionen lever upp till de krav som myndigheten ställer på dem som man är satt att granska. Förtroendet för cheferna är lågt. Bara var tjugonde har förtroende för sina chefer. När det gäller de tre högsta cheferna, riksrevisorerna, så är det bara en av fem som har förtroende för dem.

Den närmaste tiden ska man arbeta för att förbättra arbetsklimatet. Några nya chefer kommer inte att tillsättas. Det säger Eva Lindström.

– Vi tre riksrevisorer är utvalda av riksdagen. Vi har fått våra förordnande av riksdagen. Sen tycker jag att vi har ett ansvar inom ramen för det uppdraget driva verksamheten på ett bra sätt. Jag känner mig i det närmaste triggade av det här materialet. Det är något som jag vill använda för att bygga upp det här till något bra, säger Eva Lindström, Riksrevisionen.

Katarina Helmerson
katarina.helmersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista