Avlyssning får finsk polischef att avgå

Chefen för skyddspolisen i Finland, Seppo Nevala, har tills vidare avstängts från sin tjänst. Detta är det senaste kapitlet i följetongen om telekomföretaget Soneras olagliga telefonavlyssningar.

Thrillern började för några år sedan när det uppdagades att ledningen för Sonera, strax före samgåendet med Telia i Sverige, ägnat sig åt olaglig avlyssning av anställda i jakten på läckor till massmedierna.

Den fortsätter nu med att säkerhetspolisens- eller skyddspolisens chef Seppo Nevala avstängs.

Otillåten avlyssning
Nevala misstänks för att ha känt till att åtminstone en underordnad ägnat sig åt otillåten telefonavlysning, men han gjorde inte något åt saken i rimlig tid.

Den episoden behöver inte ha direkt med den stora avlyssningsskandalen kring Sonera att göra, men kriminalpolisen upptäckte likväl skyddspolischefens försummelser som en följd av de omfattande utredningarna kring Sonera.

Skyddspolisen ifrågasatt
Till detta kommer en kritisk diskussion i offentligheten för ett drygt år sedan, där ledande politiker var inblandade. Då ifrågasattes skyddspolisen och dess ledning för sitt sätt att mer eller mindre öppet peka ut en nära medarbetare till tidigare presidenten Ahtisaari som före detta östtysk agent. Något som aldrig gick att styrka.

Kort sagt: omdömet hos skyddspolisens ledning ifrågasätts. Det har lett till chefens avstängning i väntan på eventuellt åtal och ökade krav på bättre allmän insyn i hela verksamheten.

Bengt Lindroth
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".