Läkare vill se snus som exportvara

EU ska inte häva förbudet mot försäljning av snus i Europa. Det anser EG-domstolens generaladvokat. Experterna är oense om det är ett klokt beslut. Alltfler studier visar att snus fungerar bra som rökavänjningsmedel och är mindre farligt än man tidigare trott.

Lars Ramström på Institutet för tobaksstudier tycker att det vore olyckligt om snusförbudet blir kvar.

– Man missar chansen till ett hjälpmedel som håller tillbaka rökning genom dels minskad rekrytering till rökning dels genom ett effektivt rökavvänjningsmedel, säger han.

Vad tycker du om det?

– Det är synd att inte Europas befolkning ska få den chansen om de vill pröva.

Flera studier pekar på samma sak
Lars Ramström håller på att avsluta en större studie om snus som delfinansieras av Folkhälsoinstitutet. Han är bara en av flera framstående tobaksforskare som pläderat för att snus fungerar bra som hjälp vid rökavvänjning och att det skulle gynna folkhälsan i de andra EU-länderna om det tilläts.

Andra personer som kommit till liknande slutsatser är Kjell Asplund generaldirektör på socialstyrelsen och Nigel Gray, tidigare president i den Internationella samarbets-organisationen mot cancer.

Huvudargumentet som förs fram är att snus fungerar som rökavvänjningsmedel och Lars Ramström är säker på sin sak.

– Det är mycket gedigen forskning av hög klass i samstämmighet med forskare i andra länder som har visat detta. Det finns allt fler auktoritativa uttalanden från internationella experter som stödjer den här bilden, säger han.

Det finns risker
Långt ifrån hela forskarvärlden går på samma linje. Många tobaksexperter anser tvärtom att även om snus inte är lika farligt som rökning, så riskerar många fler att fastna i ett tobaksmissbruk om snuset blev tillåtet i resten av EU.

Göran Boëthius, överläkare på tobakspreventiva enheten på Östersunds sjukhus hör till dem. Han hoppas att generaladvokatens rekommendation att inte tillåta snuset i övriga EU-länder står sig när EU:s domstol senare ska ta sitt beslut.

– Lösningen på rökfrågan är ju inte att erbjuda ytterligare en tobaksprodukt. Se hur det gick med lightcigaretterna som skulle vara så oskadliga. Det har ju visat sig nu, säger Göran Boëthius.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista