Aleksander Lukasjenko.

Vitrysslands president säkrar sin makt

Vitrysslands president Aleksander Lukasjenko meddelade överraskande under tisdagskvällen att han vill hålla en folkomröstning för att kunna sitta kvar ytterligare en mandatperiod. En sådan förlängning vore i helt i strid med den vitryska författningen, rapporterar Ekots korrespondent i Warszawa.

Det var i ett tv-tal till Vitrysslands tio miljoner invånare som president Lukasjenko under tisdagskvällen förklarade att parlamentsvalet den 17:e oktober ska kombineras med en folkomröstning med en mycket enkel fråga.

Den frågan lyder: Anser du att president Lukasjenko kan ställa upp som presidentkandidat för den tredje mandatperioden?

Överrraskande
Den diktatoriske statschefens förslag är lika fräckt som överraskande. Redan en gång tidigare har presidenten manipulerat med den vitryska konstitutionen. Nu är det dags igen.

Den demokratiska oppositionen som sett år 2006 som slutpunkten för terrorväldet, tvingas igen att flytta fram tidsgränsen.

Utnyttjar tragedi
Lukasjenko hade osmakligheten att utnyttja den senaste tragedin i Ryssland och sa att vitryssarna ska komma ihåg att ingen fallit offer för terrorism under Lukasjenkos tio år vid makten. Han som president är garanten för säkerhet.

Vad han inte sa är att oppositionen är stängd från massmedia och att landet kallas för Europas sista diktatur.

Kjell Albin Abrahamson, Warszawa
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".