1 000 amerikaner har stupat i Irak-kriget

Antalet stupade amerikanska soldater i Irak har passerat 1 000. Det bekräftar nu Vita huset.

Under det senaste dygnets strider mot Muqtada al-Sadrs milis i Bagdad passerade antalet stupade amerikaner i Irak 1 000. Dessutom har 7 000 amerikanska soldater sårats. Ockupationen har hittills kostat de amerikanska skattebetalarna drygt 1 500 miljarder kronor.

1 000 döda är, påpekar Pentagon och militärhistorikerna, relativt få. I Vietnam dog 58 000, i Korea 36 000 och under andra världskriget över 400 000 amerikanska soldater. Men det är en klen tröst för föräldrar, makar och barn till de 1 000 döda och 7 000 skadade.

Kerry lovar ta hem trupper
Det demokratiska paritets presidentkandidat senator John Kerry lovar nu att om han blir president så kommer de amerikanska trupperna att tas hem inom 4 år. När Kerry valtalade i Ohio på tisdagskvällen sa han att USA nu passerat en tragisk milstolpe i kriget och gick sedan till attack mot president Bush.

– Av alla de felaktiga val som president Bush har gjort, så är det mest katastrofala valet den röra han har skapat i Irak, sa John Kerry.

Aggressivare ton i kampanjen
John Kerry ligger nu mellan 5 och 10 procentenheter efter George Bush i väljarundersökningarna. Kerry har omorganiserat sin kampanjledning och i natt märktes en mycket aggressivare kritik av Vita husets ekonomiska politik och ockupationen av Irak.

President Bush kommenterade Kerrys tal som ännu ett utslag för vad han kallar flip-flopandet; ena dan stöder han kriget nu är han mot det.

– I morse vaknade min motståndare upp med nya kampanjrådgivare och en ny åsikt. Plötsligt är han mot kriget igen, sa president Bush.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista