Arbetsrätt blir skolämne

Regler om löner och arbetstid och andra villkor i arbetslivet ska in i gymnasiets kursplan. Ungdomsminister Lena Hallengren kommer att föreslå att Skolverket ser till att skolan blir bättre på att lära eleverna hur det fungerar.

– Jag tror att det är viktigt att ungdomars kunskap om arbetsrätt ökar. Det handlar både om att man är ute och sommarjobbar och kanske därmed riskerar att bli snuvad på lönen, men också att man inte blir behandlad rättvist, säger Lena Hallengren.

Missförhållanden
Trots fackliga informationskampanjer under flera år, har det blivit allt vanligare att unga råkar ut för missförhållanden då de tar sommarjobb.

Som Ekot tidigare har rapporterat, har LO:s jourtelefon för sommarjobbande unga fått 58 procent fler samtal i år än i fjol. Samtal som bland annat handlar om försenade eller uteblivna löner, eller omedelbara uppsägningar, mot alla regler.

Arbetsrätt på skolschemat
Gymnasiets kursplaner för de yrkesinriktade linjerna innehåller moment om arbetsmiljö och säkerhet, men att de ska lära sig om arbetstider och lönevillkor står inte inskrivet. De elever som går individuella program, eller teoretisk utbildning, kan inte alls räkna med undervisning i detta.

Därför kommer Lena Hallengren att skriva in i sitt förslag om ungdomspolitiken, som väntas snart, att Skolverket ska se till att få med undervisning om arbetsrätt på gymnasiet.

– Jag vill helt enkelt skriva in att arbetsrätt ska vara ett moment som ska ta ett större utrymme.

Hur kommer det sig att det inte stått inskrivet tidigare i kursplanen?

– Vi kan konstatera att det behövs göras betydligt mycket mer. En del elever är kunniga om arbetsrätt men alldeles för många har för dåliga kunskaper, säger Lena Hallengren.

Den ungdomspolitiska propositionen väntas om några veckor.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".