Nya fynd kan stärka samers rättigheter

I Jämtland och norra Dalarna ska en stor kartläggning göras av sydsamernas historia. Resultaten kan komma att få stor betydelse för samernas möjligheter att göra anspråk på mark i fjällen.

– I dagens historieböcker får vi lära oss att sydsamerna invandrade till Jämtlandsfjällen i mitten på 1600-talet. Det är helt felaktigt. Nu kan vi visa att det har funnits en lång kontinuitet och närvaro i de här södra områdena, säger Ingwar Åhrén, chef för det sydsamiska kulturcentret Gaaltije, som leder kartläggningen.

Under två år ska representanter från samebyarna tillsammans med arkeologer och historiker söka igenom Jämtland och norra Dalarna efter samiska kulturlämningar, som ska kunna visa hur länge samer funnits i fjällen.

Funnits sedan stenåldern
Tidigare har arkeologer undersökt vissa delar av det här området. Fynd som gjorts visar att samer funnits där sedan stenåldern, säger arkeologen Inger Zachrisson, som är specialist på samisk kultur. Hon tycker att det är bra att det nu ska göras en mer heltäckande inventering.

– Det är viktigt för alla att få en kunskap om vår historia. Det är också en rättvisefråga att det samiska äntligen kommer fram och kan komma in i skolundervisningen och det samhälleliga medvetandet. Det är bedrövligt som det är idag. Okunskapen är den stora fineden, säger Inger Zachrisson.

Ändrat synsätt
Men det handlar inte bara om histrieskrivningen.

Ingwar Åhrén på det sydsamiska kulturcentret Gaaltije tror att om många nya fynd görs som kan visa att samer funnits i fjällen i tusentals år, skulle det kunna ändra synen på vilken rätt dagens samebyar har till markområden i fjällen. Förändringar har redan skett i Norge.

- Om man erkänner att spåren av samisk verksamhet visar på att man varit där långt tidigare än någon annan. Därmed har samerna den starkare rätten, säger Ingwar Åhrén.

Tror du att det kommer en sådan förändring även i Sverige?

- Det tror jag att det gör, säger Ingwar Åhrén, chef för det sydsamiska kulturcentret Gaaltije.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".