Många uppsägningar i Finland väntas

Finland domineras just nu av en nästan ödesmättad diskussion om en förestående strukturomvandling av hela landet. Utlösande för den har varit ett antal uppsägningar inom flera välmående storföretag. Finlands näst största skogsföretag, efter StoraEnso,  UPM-Kymmene , varslade t ex i förra veckan 750 anställda.

Finalnds finansminister  har tagit till kraftig kritik. Han talar framförallt om de storföretag, som nu ser ut att begå fatala misstag, Antti Kalliomäki, den socialdemokratiske finansministern.

Den gångna veckan kom en våg av varsel inom koncerner som egentligen går bra. Därtill lovar konjunkturrapporterna en tillväxt för Finland på över 3 procent för nästa år. Förutom skogskoncernen UPM-Kymmene har t ex pappersmaskintillverkaren Metso aviserat nedskärningar på uppåt 1000 anställda.

Orsak? Ja, storföretagen vill sänka sina kostnader gentemot de internationella konkurrenterna. Det sker på för kortsiktigt vis, menar Kalliomäki och andra.

Finland glider in i en sturkturomvandling liknande den vid förra sekelskiftet, skrev stora tidningen Helsingin Sanomat i en ledare i söndags.

Arbetsgivare, fack och regering förbereder sig nu för en typiskt finländsk bred inkomstpolitisk uppgörelse senare i höst, där skatter, löner och andra krav ska balanseras mot varandra.

Bengt Lindroth, Helsingfors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista