Anteckningar om Quick från Säter är förstörda

1:58 min

I dag lämnade Thomas Quicks advokat Tomas Olsson in en resningsansökan till Hovrätten i Sundsvall, gällande mordet på 11-årige Johan Asplund 1980. Det är en efterlängtad dag för Johans föräldrar som aldrig trott att Thomas Quick, eller Sture Bergwall som han nu heter, har mördat Johan.

– Det är en stor dag för Björn och mig, vi har hela tiden haft som målsättning Quick bort i från Johan, säger Anna-Clara Asplund.

Johan Asplund föräldrar har aldrig trott att det var Thomas Quick, eller Sture Bergwall som han nu heter, som mördade deras son. Advokat Thomas Olsson har nu granskat argumenten i den gamla domen mot Quick och fått fram flera nya uppgifter, bland annat kring det organiska material som polis och åklagare funnit på en plats där Thomas Quick ska ha hanterat Johans kropp.

– Nu har det visat sig att det här området, det var en gammal tjurhage. Det finns väl dokumenterat inom olika forskningar från lantbruksuniversitet och liknande, att avföring från tjurar skapar starkt förhöjda fosfathalter. Det mest sannolika är att man har hittat spår av tjurbajs helt enkelt.

I sin research har Thomas Olsson och hans kollega talat med många personer kring de gamla polisutredningarna. Via personer inom polisen har de bland annat kunnat få ut tidigare sekretessbelagt förundersökningsmaterial som talar mot den gamla domen. Man har också gått igenom Bergwalls journaler på Säters rättpsykiatriska klinik i dalarna, men inte fått ut några anteckningar eller utvärderingar från terapin, som Olsson tror också har gjorts.

Susanne Nyberg är chefsöverläkare och tillförordnad verksamhetschef på Säter.

– De här arbetsanteckningarna finns ju inte kvar.