Få tror att Saab klarar krisen

2:33 min

Efter tingsrättens nej till Saab Automobils rekonstruktionsansökan igår verkar få tro att företaget kan leva vidare. Enligt Marie Karlsson Tuula, docent i civilrätt, kommer det bli svårt för företaget att få sin överklagan prövad i hovrätten.

Saabs moderbolag Swedish Automobile, vars aktie handelsstoppades på torsdagen, handlades igen på fredagen på börsen i Amsterdam. Vid 9.30 på fredagen hade aktien sjunkit med 30 procent.

Saab:s plan för den framtida finansieringen är osäker, och man vet inte om den räcker till för att driva bolaget vidare. Det är det enkla men tydliga skälet i tingsrättens dom för att inte bevilja företagsrekonstruktion, säger Marie Karlsson Tuula, docent i civilrätt vid Handelshögskolan i Göteborg.

– Jag vill inte föregå hovrättens prövning, men jag kan säga att utsikterna inte ser så lysande ut, säger hon.

Hovrätten ska bara ta upp fallet om tingsrättens dom skulle vara felaktig, otydlig eller om målet anses viktigt för den fortsatta rättstillämpningen. Dessutom kan det vara svårt för Saab att komma med nya fakta i hovrätten, som skulle tala för en rekonstruktion.

Det är nu facken på Saab som har bollen i sin hand. Om de begär företaget i konkurs kan anställda få ut sina löner via den statliga lönegarantin, men då förlorar de samtidigt sina jobb.

Tiden krymper nu och inom några dagar måste vi veta, annars så måste vi ta några obehagliga beslut, säger Stefan Löfven, IF Metalls ordförande.

I Saabs rekonstruktionsansökan framgår det att skulderna uppgår till nära 10 miljarder kronor. En konkurs väntas bli ett hårt slag för underleverantörerna.

Per-Ewe Wendel är vd för Plastal som gör delar till stötfångare säger att det skulle innebära att leverantörerna får noll kronor av de utstående kundfordringarna.

Tror du att Saab kommer leva vidare?

– Just nu så har jag svårt att tro det, säger han.

Vid en konkurs finns det ändå värden kvar i Saab, säger Martin Sköld fordonsindustriforskare på Handelshögskolan i Stockholm.

Han skissar på ett scenario där till exempel en kinesisk aktör skulle kunna gå in för att bredda sitt produktprogram genom att plocka en eller flera av modellerna.

Men också han är osäker på om företaget kommer att överleva.

– Jag tror att utsikterna blir mindre och mindre för varje dag som går, säger han.

Anders Jelmin

Ekot, i samarbete med P4 Kristianstad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista