Yangtzefloden har svämmat över.

Dödstalen stiger efter kinesiskt skyfall

Antalet döda i översvämningarna i Kina ökar för varje timme. De senaste rapporterna talar om runt 170 döda och ett 70-tal saknade. Vattennivåerna i världens största damm, ”De tre ravinerna”, är nu alarmerande höga.

I dag, onsdag, räknar man med att Yangtzefloden kommer att nå sin högsta vattennivå på mer än hundra år, vilket påverkar den närliggande dammen ”De tre ravinerna” som nu hålls under ständig uppsikt. Man har öppnat alla dess vattenportar för att lätta på trycket men trots att vattnet formligen sprutar igen slussarna är vattennivån fortfarande extremt hög.

Det regnar fortfarande men i något mindre mängd än tidigare under veckan men meteorologerna varnar för att det ser ut att komma mer regn de kommande veckorna.

Fyravåningshus under vatten
I den värst drabbade staden Dazhou är vattennivåerna på vissa ställen åtta meter över det normala. Det är tillräckligt för att lägga fyravåningshusen under vatten.

De flesta som omkommit har begravts i sina hus när jordmassorna rivit med sig husen och än har räddningsmanskap inte nått fram till de mest avlägsna ställena så man befarar att dödstalen kommer att stiga.

De lokala myndigheterna har gått ut och bett om hjälp med tält, mediciner och färskt vatten.

”Behovet av hjälp är mycket stort. Vi vet att många kommer att bli sjuka då de tvingats dricka förorenat vatten”, sa en representant för provinsen Sichuan.

Risk för spridning av sjukdomar
Rädslan finns nu också för att magsjukdomar ska sprida sig och att de hus som stått under vatten ska rasa ihop när vattenmassorna drar sig tillbaka.

Förutom översvämningar drabbades Kina också av en jordbävning på onsdagsmorgonen. Enligt rapporterna hittills omkom ingen men minst 600 hus kollapsade.

Margita Boström, Bangkok
margita.boström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".