Sandvik överväger lämna Zimbabwe

Ett av de företag som övervintrade i Sydafrika under handelsbojkotten för ett tjugotal år sedan är verkstadsföretaget Sandvik. I dag växer verksamheten i hela södra Afrika, men det instabila läget i Zimbabwe gör att Sandvik nu överväger att lämna sin verksamhet där.

Sandvik har verksamhet i drygt 10-talet länder i södra afrika och säljer framförallt utrustning för gruvbrytning, men också andra stålprodukter. Idag har antalet anställda vuxit till 2 000 personer, merparten är så kallade lokalanställda och 150 av dem arbetar i Zimbabwe.

Det politiskt instabila läget i landet oroar Sandvikledningen hemma i Sverige, och Sandvik överväger därför att avveckla sin verksamhet dvs lämna landet av säkerhetsskäl. Lars Josefsson, en av Sandviks tre affärområdeschefer, säger att man nu analyserar förutsättningarna för att vara kvar. Beslut väntas senare i höst.

Sydafrika är den största marknaden där har Sandvik funnits sen slutet av 40-talet. Framförallt växer den s k eftermarknaden, det vill säga service- och underhållsverkstäder av exempelvis gruvutrustning.

Metallpriserna har ju stigit kraftigt det senaste året, och detta borde gynna den viktiga gruvnäringen i södra Afrika. Men förstärkningen av den sydafrikanska valutan, randen, världens kanske mest råvarubaserade valuta, får negativ effekt på konjunkturen konstaterar Lars Josefsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista