Importerat kött orsakar många utbrott av salmonella.

Svensk salmonellakontroll fungerar dåligt

Uppdaterad 16:22
Kontrollen av salmonella i Sverige fungerar för dåligt. Livsmedelsverket kräver nu ett större ansvar från livsmedelsbranschen. Mellan 2002 och 2003 ökade antalet utbrott av salmonella. En stor del av sjukdomsfallen härrörde i många fall från importerad mat från andra EU-länder.

– Det finns allt för stor förekomst av salmonella. Därför har vi, förutom arbetet i Bryssel med att påverka de andra EU-länderna att öka salmonellakontrollen generellt sett, fört en intensiv dialog med branschorganisationerna och de lokala tillsynsmyndigheterna för att öka kontrollen av salmonella i Sverige, säger Anna Brådenmark, veterinärinspektör på Livsmedelsverket.

Undersökningar som utförts av Livsmedelsverket visar att man i många fall inte kan lita på de garantiintyg för importerat rent kött som visar att köttet är salmonellafritt. Det har också hänt att fryshus i Sverige har importerat kött utan salmonellaintyg.

Rimmat och marinerat kött riskprodukter
Framför allt ses köttberedningar som en riskprodukt. Köttberedningar är till exempel marinerat kryddat kött, kebab, saltat och rimmat kött och sådana produkter föll helt utanför salmonellagarantin vid EU-inträdet.

Livsmedelsverket kräver nu att importörerna gör egna salmonellakontroller.

– De ska i sin egenkontroll ta hänsyn till risker som finns. Har man till exempel nya leverantörer bör man kontrollera att de genomför salmonellaundersökningen på rätt sätt på avsändaranläggningen. Man bör också utföra en kontroll i sin mottagaranläggning, säger Anna Brådenmark på Livsmedelsverket.

Långsamt arbete i EU
I Bryssel pågår samtidigt ett segt arbete för att höja nivån på salmonellakontrollen i hela EU.

– Sverige jobbar för att försöka utöka garantierna men det är kanske ännu viktigare att öka medvetenheten hos andra medlemsländer så att vi ökar arbetet mot salmonella generellt i samtliga EU-länder, säger Anna Brådenmark.

Vilket gensvar får man från andra länder?

– Att det finns ett ökat intresse för salmonella, det tror jag. Men vi får acceptera att de andra länderna inte har kommit lika långt som oss men vi måste fortsätta att på verka så att vi jobbar mot samma mål, säger Anna Brådenmark, veterinärinspektör på Livsmedelsverket.

En rapport från EU:s veterinärkommitté visar att 150 000 människor i EU blev sjuka i salmonella år 2000. Flest fall hade Tyskland med nära 80 000.

Statistiskt härrör de flesta sjukdomsfallen från infekterade ägg och äggprodukter, från tårtor och glass, därnäst kommer kött och köttprodukter.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".