38 000 i protest mot homoäktenskap

Drygt 38 000 människor har protesterat mot beslutet att utreda äktenskapslagstiftningen så att även homosexuella ska få möjlighet att gifta sig. Det är lagutskottet i riksdagen som tagit emot skrivna protester.

I en kartong på lagutskottet finns åsikterna om riksdagens beslut att utreda frågan om en könsneutral äktenskapslagstiftning så att även homosexuella ska få gifta sig och inte bara som idag ingå partnerskap. Drygt 1 400 av de som skrivit in tycker att riksdagens beslut är rätt. Majoriteten, fler än 38 000, är kritiska.

I kartongen finns allt ifrån små vykort med fjärilar till mer organiserade protestlistor. I ett av breven står det att en könsneutral äktenskapslag strider mot naturens grundordning. Trots att det bara handlar om en utredning som satts igång av riskdagsbeslutet är protesterna stora.

– Det som förvånar mig är att man har lyckats organisera den här intoleranta gruppen så pass kraftigt som man gjort, säger Sören Andersson, förbundsordförande på Riksförbundet för sexuellt likaberättigade, RFSL

Motståndarna får också stöd

– Jag har aldrig i mitt liv varit med om dess like när det gäller de protester som har skett. Det är ytterst få som har kontaktat mig och talat om den motsatta åsikten nämligen att enkönade par ska få ingå äktenskap, säger kristdemokraten Yvonne Andersson

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista