Över 100 utlänningar har kidnappats i Irak

Kidnappningar blir ett allt allvarligare hot mot utlänningar i Irak. Under tisdagen kidnappades två italienska hjälparbetare från sitt arbete. Hittills har fler än hundra personer suttit fångna hos olika militanta grupper.

Tisdagens kidnappning av två italienska hjälparbetare och två av deras irakiska kollegor bröt mot det gängse mönstret. Offren grips för mesta utomhus och oftast utanför huvudstaden Bagdad.

I det här fallet tog sig kidnapparna in på ett kontor mitt på ljusan dag i centrala Bagdad och grep de fyra. Att tre av dem är kvinnor är också ovanligt. Tidigare har bara en kvinna kidnappats.

Italienska hjälparbetare
Ofta ställs kravet att de kidnappades hemland skall dra sig ur Irak eller att den firma de jobbar för skall lämna landet. Men de fyra som nu har kidnappats var hjälparbetare och har inget med det italienska stödet för ockupationen av Irak att göra.

Men det kan naturligtvis komma andra krav. Det är inget ovanligt att kidnapparna också begär stora lösensummor. Det är ju fallet med de två franska journalister som har suttit som gisslan i två veckor, ursprungligen för att Frankrike skall häva slöjförbudet i skolan.

Handel med offren
Hittills har över hundra personer kidnappats i Irak och det är många grupper som ägnar sig åt den sysselsättningen. Det är inte ovanligt att man handlar med de kidnappade som då flyttas från grupp till grupp.

Det vanliga är att gisslan släpps, ibland efter att man har gett efter för kidnapparnas krav.

Oro för fatwa
Firmor har lämnat Irak och länder som till exempel Filippinerna har tagit hem sina trupper för att rädda de gripnas liv.

Kidnappningarna fördöms ofta av de muslimska ledarna i Irak. Men det finns en stark oro att någon av de mer militanta muslimska ledarna skall utfärda en fatwa, alltså ett religiöst påbud, som legaliserar kidnappningar av människor som på ett eller annat sätt hjälper den USA-ledda koalitionen.

Om det sker finns det en stor risk att Irak blir ännu osäkrare för utlänningar.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".