Bankchefer kritiserar EU-kommissionen

Flera av Europas centralbanker kritiserar EU-kommissionens förslag om hur stabilitetspakten ska ändras. Kommissionen vill mildra tillämpningen av paktens ekonomiska regler. Men flera av Europas centralbanker med den tyska Bundesbank i spetsen ger nu helt andra signaler.

Den tyska centralbanken är mycket kritisk. Banken säger att istället för att stärka den europeiska stabilitets- och tillväxtpakten så är det nya förslaget till förändringar direkt skadligt för Europas ekonomier.

EU:s ekonomikommissionär Joaquin Almunia föreslog i slutet av förra veckan att bedömningen av hur stabilitetspaktens regler följs ska bli mjukare. Det ska tas betydligt större hänsyn till konjunkturen och ekonomin i stort när man ska avgöra om ett land ska straffas för upprepade brott mot reglerna.

Regeringarna skyller på dåliga tider
Detta gillas starkt av regeringarna i Tyskland och Frankrike som länge hävdat att det är de dåliga tiderna som är skuld till att de år efter år haft för höga budgetunderskott.

Men tyska Bundesbank säger nu i ett skarpt uttalande att en mildring av tillämpningen av stabilitetspaktens regler skulle underminera möjligheterna att få euroländerna att föra en sund ekonomisk politik och banken säger också att det skickar fel signaler till de EU-länder som ännu inte infört euron.

Kritiken har stöd i ECB-styrelsen
Den belgiska centralbanken har också uttryckt farhågor medan den Europeiska centralbanken, ECB, försiktigt säger att den fortfarande studerar förslaget. Men den ansedda affärstidningen Financial Times skriver på onsdagen att tyska Bundesbank hårda kritik sannolikt delas av flera i den europeiska centralbankens styrelse.

Detta är ett bakslag för EU-kommissionen som vill lösa de hårda motsättningarna inom EU om stabilitets- och tillväxtpaktens ekonomiska regler. Nu blir detta sannolikt på nytt ett hett stridsämne när EU:s finansministrar möts igen i slutet av denna vecka.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".