Metall presenterar ny lönepolitik

På Fackförbundet Metalls kongress presenterades på onsdagen en ny lönepolitik. Metall vill satsa mer på dem med kvalificerade jobb.

– Med den här lönepolitiken vill vi också ge oss mera in på de kvalificerade jobben. Man ska inte behöva gå över och bli tjänsteman eller man ska inte behöva var oorganiserad för att Metall ska hjälpa en att förhandla fram en bra lön även om det är ett kvalificerat jobb, säger Metalls ordförande Göran Johnsson.

Behöver inte betyda ökad splittring
I takt med att metallarbetarnas jobb blir allt mer kvalificerade tappar Metall varje år tusentals medlemmar till tjänstemannafacken. På sikt ser Göran Johnsson en sammanslagning mellan arbetare- och tjänstemannafack inom industrin eftersom arbetsuppgifterna blir allt mer lika. Fram till dess ska Metall försöka värna både de med höga och låga löner. Att större satsningar på mera kvalificerade yrkesarbetare leder till ökad lönespridning inom Metall tror inte Göran Johnsson behöver betyda ökad splittring.

– Det tror inte jag att det kommer att bli, utan har vi de också med oss sedan för att vi ska bevara solidariteten så är det en mycket bättre strategi än att vi bara ska minska medlemsmässigt och till slut bara bli ett förbund som organiserar de som har låga löner. Då kommer inte vi att ha någon kraft, säger han

Uppmuntra till ökad kompetens
Metall tror att den här nya lönepolitiken kan bidra till ökad produktivitet inom svensk industri, att det här ska uppmuntra metallarbetarna att öka sin kompetens. Göran Johnsson tycker inte heller att det borde bli särskilt svårt att komma överens om lönenivåerna med arbetsgivarna.

– Man ska bygga in sådant att lär du dig mera så ska du ha bättre betalt och det är inte särskilt svårt, säger Göran Johnsson.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista