Fosterhemsbarn får ingen ekonomisk ersättning

Besvikelsen är stor i dag bland dem som var fosterhemsplacerade som barn för många år sen. Regeringen går emot den utredning som tidigare i år föreslog att de drabbade skulle få en ersättning på 250 000 kronor.

– Vi blev svikna av regering och riksdag i barndomen och vi blir svikna i vuxenlivet. Man blir misshandlad i tio år, var och varannan dag. Man blir utsatta för grova våldtäkter i sin barndom och sedan ställer de sig upp efter så här många år och säger att nu ska vi utreda. När de ska göra upp med de drabbade ber de bara om ursäkt, säger Lars Werner som är ordförande i föreningen Stulen barndom i Stockholm.

I dag meddelade alltså regeringen att de barn som vanvårdades och for illa på barnhem och i fosterfamiljer mellan 1920 och 1980 inte får någon ersättning från staten.

Ansvarig minister, Maria Larsson, går därmed emot den statliga utredning som tidigare föreslagit att de drabbade skulle få en ersättning på 250 000 kronor vardera.

– Efter att ha gjort noggranna bedömningar, att verkligen ha gått till botten med den här frågan så har vi kommit fram till att vi inte kan ge någon ersättning därför att det inte kan ske på ett rättssäkert sätt eller på ett rättvist sätt, säger äldre- och folkhälsominister, Maria Larsson.

I flera länder, bland annat Norge, har ersättning betalats ut till barn som vanvårdats. Barnombudsmannen Fredrik Malmberg är kritisk mot den svenska regeringen beslut.

– När man omhändertar ett barn så tar staten på sig ett oerhört stort ansvar. De kliver in i ett slags föräldraansvar för de här barnen. Försummar man det, och inte klarar av det ansvaret så är det viktigt att man markerar allvaret i det, säger han.

Ministern Maria Larsson säger att istället för ersättning ska de vanvårdade barnen få en ursäkt vid en särskild ceremoni.

Anette Larsson - som själv varit omhändertagen - hoppas att ingen kommer till regeringens ceremoni.

– Den tänker jag inte delta i. Jag kan inte förstå hur de kan säga att de inte vet om övergrepp har begåtts och kan inte fälla avgörande i något rättsförfarande men vi tänker ändå be om ursäkt. Det är fullständigt motsägelsefullt.

Lars | Vad tycker du?

Det är högst beklämmande av regeringen att som nu slingra sig med en massa bortförklaringar av att inte rätta till de misstag som skett!

Tidigare fosterhemsbarn besvikna på regeringen

#text=4689652#föreningen "Stulen barndom Stockholm" är mycket besviken på regeringens beslut att inte kompensera de barn som farit illa i fosterhemsplaceringar för många år sedan.

Norge föregångare för ersättningar till fosterhemsbarn

Norge framhålls som ett föregångsland vad gäller ersättningar till fosterhemsbarn som behandlats illa under placeringen. I Norge finns, förutom statlig ersättning, även kommunala ersättningar som bygger på principen att kommunen är ansvarig för beslut om placering av barn. Snittersättningen från staten ligger på cirka 200 000 norska kronor och från kommuner på närmare 500 000.

Källa: Upprättelseutredningen (SOU 2011:9) (TT)

Bo-Göran Bodin

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.