Dement kvinna dog efter att ha ätit diskmedel

I juli avled en 89-årig kvinna på ett demensboende i Örebro efter att hon ätit maskindiskmedel. Nu utreds händelsen av Socialstyrelsen. (SR Örebro)

89-åriga Sonja Eriksson bodde sedan ett år tillbaka på Backagårdens demensboende i Örebro.

På förmiddagen den 21 juli i år fick Sonja tag i en eller flera tabletter maskindiskmedel. Personalen upptäckte det inte förrän Sonja stoppat tabletterna i munnnen.

En vecka senare avled Sonja. Hon hade fått kemisk lunginflammation från maskindiskmedlet hon stoppat i sig.

Besviken på kommunen
I dag är dottern Katarina Johansson besviken. Inte på personalen på boendet som hon tycker gör så gott de kan, utan på kommunen. Hon håller kommunens politiker som ytterst ansvariga för mammans död.

Hade det funnits mer personal på boendet så hade olyckan inte behövt hända, menar Katarina Johansson. Det måste finnas tillräckligt med personal så att dementa personer som Sonjas mamma, kan hållas under uppsikt.

”En olyckshändelse”
Kommunalrådet Carina Dahl tycker att händelsen är tragisk, men hon håller inte med om att det var brist på resurser som gjorde att den dementa kvinnan kunde få i sig maskindiskmedel.

– Om vi skulle kunna garantera att en sådan här olyckshändelse inte inträffar så skulle vi behöva ha en personal på varje person 24 timmar om dygnet på varje boende. Det här berodde inte på personalbrist utan var en enstaka olyckshändelse.

Maria Hansson, SR Örebro

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista