Fyra gripna i Göteborg misstänkta för terrorbrott

Fyra personer greps i Göteborg i natt, misstänkta för förberedelse till terroristbrott. Gripandena gjordes i närheten av konsthallen Röda sten, där en invigningsfest avbröts och gästerna evakuerades. Ärendet ligger nu på Säkerhetspolisens bord.

– Det enda jag kan bekräfta är att fyra personer har gripits på sannolika skäl misstänkta för förberedelser till terroristbrott. Gripandet skedde med hjälp av nationella insatsstyrkan och polismyndigheten i Göteborg. Säkerhetspolisen gör bedömningen att det i nuläget inte finns någon anledning till allmän oro i samhället, säger Sara Kvarnström, informatör på Säkerhetspolisen.

Säkerhetspolisen är mycket förtegen om vilka de fyra gripna personerna är.

Agnetha Hilding Qvarnström som är vice chefsåklagare vid åklagarkammaren för säkerhetsmål, vill inte kommentera ärendet alls, just nu.

– Jag kan inte uttala mig något alls om utredningen.

Inte heller har det gått att få besked om det verkligen var Röda stens Konsthall, som ligger intill Älvsborgsbron, som var målet för det planerade terroristbrottet. Ett tänkbart alternativ mål skulle kunna vara bron i sig, eftersom den funnits med på listor över tänkbara terrormål.

Gästerna på invigningsfesten för den internationella konstbiennal som öppnade på Röda sten i går, blev totalt överraskade av utrymningsbeskedet. Christine Jansson var en av dem.

– Det gick upp en person på scenen, stängde av musiken och sa; ledsen att jag avbryter er fest, men det har hänt något allvarligt. Sedan fick vi lämna lokalen, berättar hon.

Osäkerheten om måltavlan för terroristhotet gör att Biennalen, som är utspridd mellan olika utställningslokaler i Göteborg och Uddevalla, skapar även oro för arrangörerna.

Klockan två är det meningen att Bohusläns museum ska öppna sin del av biennalen. Hans Kindgren, som är chef för museet, tycker ändå att han fått en del lugnande besked från polisen och han tror inte att det är Biennalen som är måltavla för terroristhotet.

– Jag tror inte det och det är just det som har kommit fram men vi vet inte riktigt just nu, säger han.

Tidigare gripanden

Flera svenskar har gripits misstänkta för terrorbrott de senaste tio åren. Här är några av gripandena:

I december 2001 avvisades de asylsökande Ahmed Agiza och Mohammed Alzery från Sverige på grund av misstänkta terrorkopplingar. De flögs till Egypten där de fängslades.

I juli 2010 greps tre män misstänkta för att planera terrordåd i Somalia. Två av dem dömdes i tingsrätten, men friades i hovrätten.

I december 2010 greps tre män misstänkta för att ha förberett terroristbrott mot den danska tidningen Jyllands-Posten.

I oktober 2010 greps ett antal personer misstänkta för förberedelse till terrorbrott efter ett bombhot i Göteborg. De släpptes senare då bombhotet var ett missförstånd.

Fakta: Lagen om terroristbrott

Lagen om straff för terroristbrott omfattar olika brott, som till exempel mord, dråp, grov misshandel och människorov. För att klassas som terroristbrott krävs att gärningen allvarligt kan skada en stat eller mellanfolklig organisation och att gärningen på något sätt riktas mot viktiga samhällsfunktioner. Gärningen ska ha företagits i vissa syften, antingen injaga allvarlig fruktan hos befolkningen eller en viss befolkningsgrupp, tvinga offentliga organ att vidta vissa åtgärder, eller allvarligt destabilisera grundläggande politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala funktioner.

Källa: Åklagarmyndigheten (TT)

Tommy Fredriksson

Ekot

Birgitta Johansson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista