Volvos leveranser ned med 21 %

Under januari levererade Volvokoncernens tre bolag 21 procent färre lastbilar än under samma månad i fjol. Raset har närmast förstärkts i USA efter det rekorddåliga fjolåret.
Den totala försäljningen sjönk från 12 435 till 9 814 lastbilar. Koncernens leveranser i Nordamerika minskade med 45 procent från 3 074 till 1 693 lastbilar. Enbart Mack Trucks minskade med 57 procent från 1 830 till 796 lastbilar. I Europa sjönk leveranserna med 19 procent till 6 633 lastbilar. Där har även Renault VI, som tidigare hållit uppe sin försäljning på i stort sett oförändrad nivå, dragits med i nedgången. RVI:s leveranser minskade med 11 procent. Volvochefen Leif Johansson anger omställningen till Volvo Lastvagnars nya och tunga lastvagnsprogram under första kvartalet som den främsta orsaken till att leveranserna minskade i Europa under januari. Renaults nedgång anges vara en följd av den allmänna marknadstrenden. Några varsel bedöms för närvarande inte vara aktuella i Sverige. - För tillfället har vi rätt kapacitet. Nu finjusterar vi produktionen för de nya vagnarna. Det är förklaringen till att vi ligger så pass lågt på utleveranserna, säger presschef Claes Claeson till TT.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".