Hjälporganisationer flyr Irak

Många utländska hjälporganisationer i Irak förbereder sig nu på att lämna landet sedan fyra hjälparbetare under tisdagen kidnappades och är spårlöst försvunna. Flyget från Baghdad de närmsta dagarna är redan fullbokade.

Kidnappningen av de fyra hjälparbetarna, två från Italien och två från Irak, har sänt chockvågor genom de hjälporganisationer som arbetar i Irak.

De fyra greps av beväpnade män mitt på dagen inne i Baghdad och uppenbarligen utan att någon försökte hjälpa dem. Tidigare har Bagdad varit relativt säkert att vistas i, åtminstone de centrala delarna av staden, men den bilden har nu förändrats. Många hjälparbetare packar nu sina väskor för att lämna Irak.

Flyget fullbokat
Jean-Dominique Bunel, en av de som samordnar hjälparbetet i Irak, säger till nyhetsbyrån AFP, att några redan har rest iväg och alla flyg från Baghdad, det går bara några turer per dag, är fullbokade åtminstone fram till fredag. Att åka landvägen är mycket farligt för längs vägarna är risken att råka ut för kidnappning eller något annat attentat mycket stor.

Alla kan råka illa ut
Ett 50-tal hjälporganisationer med utländska arbetare verkar för tillfället i Irak och flera har varit där i många år, alltså innan USA-koalitionen gick in i landet och störtade Saddam Hussein.

Det gäller bland annat organisation, En bro till Bagdad, där de fyra hjälparbetarna som kidnappats arbetar. De har egentligen ingen koppling till ockupationen av Irak.

Att vem som helst, oavsett om man kan räknas till dom som stöder ockupationen eller ej, kan råka illa ut har skrämt många och därför väljer också många att ge sig av från Irak.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista