Legionellautbrott oroar industrin

I Lidköping har ytterligare två människor insjuknat i legionella, vilket gör att sammanlagt 14 personer drabbats. Kyltorn kan ha spridit legionellan vilket gör att många industrier hör av sig till företag som rengör kyltorn och är oroliga.

Till företaget Ashland Sweden som rengör kylanläggningar och hålla dem fria från bakterier har många hört att sig den senaste tiden, bland annat med önskan om att deras kyltorn ska legionellatestas.

– De vill ha sina system under kontroll och vill ha hjälp med att kontrollera bakteriehalterna i systemet för att undvika smitta på deras anläggningar, säger Pierre Wilhelmsson, marknadschef på Ashland Sweden

Har de inte kontroll på det redan?

– Många har kontroll över det, men man vill nog göra en extrainsats när situationen är som den är idag.

Totalt 14 personer drabbade
Kyltorn finns vid industrier för att kyla vatten, exempelvis vid mejerier, stålverk och biltillverkare. Risken finns att legionellabakterier trivs där, börjar föröka sig och sprids. Detta misstänks ha hänt i Lidköping, vilket i sådana fall skulle vara första gången en utbrott startar via kyltorn i Sverige.

I kyltorn vid två industrier i Lidköping har myndigheterna hittat legionellabakterier. Det är dock inte fastslaget att det är just dem som ligger bakom utbrottet som har växt. Nu har minst 14 personer fått lunginflammationen, en av dem har dött.

Skärpt kontroll avvisas
I andra länder i Europa är kyltorn en känd smittkälla och det har ökat medvetenheten också i Sverige om risken.

I Lidköping har minst en av industrierna talat om att skärpa den egna kontrollen efter att smittan hittades, även fast det inte finns någon lag om att alla industrier måste ha medel mot legionella.

Det finns i nuläget inga planer på att gå ut med några rekommendationer till industrier med kyltorn.

– Eftersom det här eventuellt är det första som vi kan anknyta ihop med kyltorn så tycker jag inte att man ska gå ut med att vi måste skärpa kontrollen. Det verkar ju ha fungerat tidigare här i Sverige. Varför det här just nu har skett, det är något vill håller på att titta på, säger Birgitta de Jong, epidemiolog på Smittskyddsinstitutet

Cecilia Strömberg
cecilia.stromberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".