Saab i Trollhättan.

Facksamarbete ska rädda kvar Saab

Fackförbund i Sverige och Tyskland kräver att biljätten General Motors behåller båda sina fabriker i Europa. GM vill lägga ned tillverkningen antingen vid Saab i Trollhättan eller vid Opelfabriken i Rüsselsheim i Tyskland. Facken har kommit överens om att inte spela ut varandra.

På onsdagen möttes representanter för fackförbunden Metall, Sif, Civilingenjörsförbundet och Europeiska metallarbetarfacket för att diskutera hur de ska hantera GM:s beslut att lägga ned en av sina två fabrikerna i Europa.

– Vi är överens om att de kollektivavtal och arbetsrättsliga regler som finns ska gälla så att vi inte börjar med underbudskonkurrens och med dumpning, säger Göran Johnsson, ordförande för Metall.

I Trollhättan är det 6 000 jobb som är i fara. I Tyskland är det 18 000 arbetstillfällen som hotas.

Överens om gemensamma mål
Facken har kommit överens om att inte konkurrera ut varandra. Målet är att båda fabrikerna ska vara kvar.

För att lyckas med detta är fackförbunden beredda att förhandla med General Motors om arbetsvillkoren och hur den framtida produktion ska se ut.

Reinhard Kuhlmann, generalsekreterare i Europeiska metallarbetarfederationen, är övertygad om att det finns utrymme för två fabriker.

– Vi är redo att förhandla. Vi kommer inte att acceptera stängning av någon fabrik, varken i Rüsselsheim eller i Trollhättan, säger Kuhlmann.

LO-basen ger sitt stöd
På Metalls pågående kongress uppmuntrade LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin i sitt tal till fackligt samarbete över gränserna.

Hon varnade för att fack i olika länder som börjar bjuda under varandra leder till splittring.

Karin Persson
karin.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista