Kinesisk turistvåg väntas

Den första september blev EU ett godkänt resmål för över en miljard kineser. Den kines som vill resa privat i EU-ländrna behöver inte längre en inbjudan från landet i fråga. Det här öppnar för en kraftig ökning av turismen från Kina till bland annat Sverige.

– I år har vi till och med en guide på kinesiska och vi har en katalog på kinesiska. Men än har vi inte fått upp skyltarna med kinesisk text, säger Katarina Vilner, informationschef vid Statens maritima museer.

Viktig inkomstkälla
Den utländska turismen räknas som en exportbransch och en av de stora posterna. Exportintäkterna från turismen i Sverige va 2003 drygt 47 miljarder kronor. Lite mer än exporten av stål och järn drar in.

Omkring 25 000 kineser besökte Sverige förra året, men mörkertalet är stort. Många kineser reser till Sverige via ett annat EU-land. Och även om andelen kinesiska turister i dag är relativt liten, jämfört med andra utländska besökare, kommer en ökning innebära en kraftig ökning av intäkterna. 

Yuan-turister
Begreppet dollarturister kan komma att ersättas av Yuan-turister.

– Kineserna kommer förmodligen att gå om de flesta på den så kallade spenders list. Precis som  japaner och ryssar älskar kineserna att shoppa, säger Gunilla Sjöberg som ansvarar för Asien på Sveriges Rese- och turistråd.

Är kineserna en kapitalstark grupp?

– Otroligt stark. De som kommer hit är de som har pengar, säger hon.

250 miljoner människor består den kinesiska medelklassen av idag. Det är en grupp som kommer att växa kraftigt framöver. Och nyfikenheten är stor på världen utanför Kina.

Patrik Holmström
patrik.holmstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista