1 av 2
Kärnanläggningen används idag för att tillverka kärnbränsle
2 av 2
Klicka för större karta

En död vid fransk kärnanläggning

1:27 min

En dödades och fyra skadades vid en explosion i en kärnteknisk anläggning i Marcoule nära Nimes i södra Frankrike. Enligt franska kärnsäkerhetsmyndigheten finns ingen risk för radioaktivt läckage.

Explosionen skedde i en ugn, där svagt radioaktiva föremål, som kläder, handskar, filter och lösningsmedel från kärnanläggningar, sjukhus och laboratorier bränns för att minska volymen på det som sedan ska slutlagras, rapporterar vår Sydeuropakorrespondent .

En brand uppstod och en person omkom omedelbart medan fyra skadades, varav en allvarligt skadad har förts med helikopter till sjukhus.
Marcouleverket, tio mil norr om Marseille, är en stor gammal kärnanläggning, som numera bara används för att hantera kärnavfall, medan reaktorerna inte längre är i bruk.

Här framställs också mox-bränsle, en blandning av plutoniumoxider och låganrikat uran.
Franska experter gör skillnad på olika former av olyckor och kallar detta en industriolycka. Enligt myndigheterna ska inte radioaktiv strålning ha läckt ut,  men en säkherhetszon har dock upprättats runt anläggningen.


Atomenergiorganet IAEA har genast begärt information om olyckan.
Frankrike har 58 aktiva kärnkraftverk och är därmed en av världens främsta kärnenerginationer. Efter Japan och Fukushima i mars så är frågan om säkerheten därför känslig.

Stresstester ska ha genomförts och det stora elföretag EDF ska i dagarna avge sin rapport till ansvarig fransk myndighet, som senast före årets slut ska rapportera hur säkra de franska kärnanläggningarna egentligen är.

Cécile Duflot, som representerar De gröna i EU, säger att det krävs större öppenhet från den franska regeringen vid liknande olyckor.

– Information till befolkningen i realtid har blivit allt viktigare sett i ljuset av det som hände i Fukushima i Japan, skriver Duflot i en not till energiministern Eric Besson och Nathalie Kosciusko-Morizet, miljöminister, citerad av franska tidningar.

Anläggningen Centraco - Centre nucléaire de traitement et de conditionnement - ligger mellan byarna Chusclan och Codolet. Närmaste större stad är Bagnols-sur-Cèze, med cirka 15 000 invånare. Vid Marculeverket finns också en forskningsavdelning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista