Avgaser ger barn bestående lungskador

Barn som utsätts för luftföroreningar riskerar att få lungskador för livet, även om halterna av föroreningar inte är särskilt höga. Det visar en amerikansk studie där 1 800 tio-åringar följts upp i vuxen ålder.

– Det som låter unikt är väl att man har följt så många barn under så lång tid och att man med en så stor grupp i en studiesituation kan påvisa luftvägseffekter eller lungfunktionspåverkan. Det säger Ragnberth Helleday, läkare och forskare vid lung- och allergikliniken vid Norrlands Universitetssjukhus i Umeå.

Amerikanska forskare har mätt lungfunktionen hos 1 800 barn en gång per år mellan tio och arton års ålder. Barnen bodde i tolv olika kommuner i Kalifornien och studien visar alltså att luftföreningar påverkar lungkapaciteten på lång sikt.

Avgaser värst
Bilavgaser är den största riskfaktorn, enligt undersökningen, som presenteras i New England Journal of Medicine.

Dålig lungkapacitet var fem gånger vanligare hos de artonåringar som bodde i kommuner med höga halter av luftföroreningar. När lungkapaciteten försämras betyder det att barnen löper större risk att drabbas av allvarliga sjukdomar i vuxen ålder.

Barns lungor utvecklas upp till 18 års ålder och tidigare har det saknats vetenskapliga bevis för att barn som utsätts för luftföreningar i stadsmiljö får bestående lungskador.

Vuxna inte undersökta
Om barn är känsligare för luftföreningar än vuxna är inte känt, enligt Ragnberth Helleday, läkare och forskare vid lung- och allergikliniken vid Norrlands Universitetssjukhus i Umeå.

– Så skulle man kanske kunna tolka en sådan här stor undersökning, att de kanske är, men å andra sidan har man inte haft något vuxenmaterial som jämförelse, såvitt jag har förstått det. Vad har hänt med den vuxna populationen under de här åtta åren, säger Ragnberth Helleday.

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".