Ny väntan på besked för fosterhemsbarnen

1:45 min

I nästa vecka ska de rödgröna partierna och barn- och äldreminister Maria Larsson träffas för att diskutera frågan om staten ska betala ut ersättning eller inte till dem som utsattes för vanvård när de var fosterbarn.

Frågan om ekonomisk kompensation till de barn som vanvårdades och for illa på barnhem och i fosterfamiljer mellan 1920 och 1980 skulle slutgiltigt avgöras med barn- och äldreminister Maria Larssons besked i helgen.

Det gick enligt regeringen inte att dela ut ersättning på ett rättvist och rättssäkert sätt.

Nu är frågan öppen för diskussion igen och en ny väntan på besked tar vid för de drabbade.

– Det var precis så här det var när vi var små, man visste aldrig vad som väntade, det är svårt att ens att bli glad över beskedet att nu har vi svängt, att det kanske blir en upprättelse, säger Linda Styf som växte upp som fosterhemsbarn.

Hon var tidigare ordförande för föreningen Samhällets styvbarn och tycker att de olika beskeden blir väldigt påfrestande.

Barn- och äldreminister Maria Larsson kan nu tänka sig att diskutera ekonomisk ersättning till de personer som vanvårdats i fosterhem, i hopp om att oppositionen ska komma med ett förslag som garantera rättvisa och rättssäkerhet.

– Jag har en känsla av att de här två utredningarna har kostat oerhört mycket pengar och traumatiserat den här gruppen. Man kan inte göra så här med människor och sedan tro att allt ska bli som vanligt igen, säger Linda Styf.

Hon tror att trycket på regeringen kommer att innebära att de drabbade får en ersättning.

– Jag tror att hon är tvungen att backa totalt i det här. Jag är övertygad om att det kommer att bli ersättning, säger hon.

Karin Airaksinen Nils Lindström

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista