Nya underskott i Tyskland

Det ser ut att bli nya stora underskott i den tyska statens finanser nästa år. Det framkom i den årliga debatten i Bundestag om regeringens budget. Trots flera sparpaket landar underskottet nästa år på 37 miljarder euro, enligt regeringens prognoser. Oppositionen talar om den värsta budgetkrisen sedan 40-talet.

Oppositionen,  bl a liberalen Jurgen Koppelin, utmålar finansminster Hans Eichel som den tyska ekonomins dödgrävare.

Men statstitik talar för en viss ljusning. Enligt prognoser från både oberoende ekonomiska institut och regeringen hamnar tillväxten mellan en och halv och två procent nästa år, trots den svaga inhemska efterfrågan.

Exportindustrin tuffar på och driver ekonomin, konstaterar finansminister Hans Eichel, men det räcker inte. För att statens budget ska gå ihop, krävs stora utförsäljningar av statligt ägande. Regeringen planerar att privatisera företag för rekordsumman 15 miljarder euro.

Men det kan bli svårt. På Frankfurtbörsen har i år bara tre av åtta planerade börsintroduktioner lyckats. Investerarna är kräsna och håller i pengarna.

Och även om utförsäljningarna lyckas, väntar ny upplåning, 22 miljarder euro så frågan är: Kommer Tyskland även nästa år att bryta mot EU:s stabilitetspakt?

Kanske, säger finansministern - helt säkert, säger oppositionen som räknar med fortsatt hög arbetslöshet och minskade skatteintäkter.

Kristian Åström, Berlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista