Höga oljepriser orosmoln för USA

Tillväxten i den amerikanska ekonomin har mattats på många håll i landet, det visar en regional sammanställning som presenterades på onsdagen. Samtidigt är centralbankschefen Alan Greenspan försiktigt positiv om utvecklingen och hade det inte varit för de kraftigt höjda oljepriserna hade han varit mycket optimistisk.

De höga energipriserna har satt käppar i hjulen för den ekonomiska tillväxten i USA, konstaterade Alan Greenspan i ett kongressförhör - och att det gått lite trögare under sommarmånaderna underströks under onsdagskvällen när den så kallade Beige Book presenterades.

Den boken är en regional konjunkturrapport från de olika centralbanksdistrikten och har stor tyngd när banken bestämmer sin räntepolitik.

Den senaste sammanställningen, för juli och augusti, visar visserligen en fortsatt tillväxt, men den är långsammare än tidigare, och det beror främst på att hushållen handlar mindre. Det har också märkts i sämre resultat från detaljhandlarna och mindre aktitivet på bostadsmarknaden. Det här är självklart något som oroar i en ekonomi som är så beroende av privatkonsumtionen som den amerikanska.

Goda tecken är att det går bättre för tillverkningsindustrin, att det fortfarande byggs relativt mycket, och att sysselsättningen ökar något, även om skillnaderna mellan olika regioner och branscher är rätt stor. För president Bush kan det möjligtvis oroa att tillväxten i de för presidentvalet så viktiga delstaterna i mellanvästern är sämre än genomsnittet.

Men det är som så många gånger förr en komplex och blandad bild som målas upp av tillståndet i den amerikanska ekonomin.

Det tycks dock inte hindra hindra de experter som igår uttalade sig efter Greenspans framträdande och Beige Books presentation från att vara rätt säkra på att det blir en ny räntehöjning med en kvarts procentenhet till 1,75 procent vid centralbankens nästa räntemöte den 21 september.

Anders Ask, New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista