Fritt fram för trängselavgifter

Upphandlingen av teknik inför försöket med trängselavgifter i Stockholm behöver inte göras om. Det beslutade kammarrätten i Sundsvall under torsdagen.

Kammarrätten i Sundsvall meddelar att det avtal som Vägverket gjort med företaget IBM är giltigt, vilket innebär att förberedelserna i nuläget kan rulla vidare.

Turerna i domstol kring försöket med trängselavgifter i Stockholm tog under torsdagen ytterligare en ny vändning.

Länsrätten gav bakläxa
I augusti beslutade länsrätten i Dalarna att den upphandling som Vägverket gjort med IBM angående den apparatur som ska användas till biltullarna var felaktigt och måste göras om, ett beslut som riskerade att stjälpa hela projektet.

Frågan överklagades och i dag beslutade kammarrätten i Sundsvall att Vägverkets kontrakt med IBM ska gälla.

Sakfrågan avgörs inte
Kammarrätten tar inte ställning i själva sakfrågan, om upphandlingen var felaktig eller inte, utan grundar istället sitt beslut på det formella misstag som gjordes när ingen inblandad part i rätt tid begärde att avtalet med IBM skulle stoppas, trots att länsrätten konstaterade att upphandlingen skett på ett felaktigt sätt.

Slutresultatet blir att kontraktet gäller och Vägverket gör nu bedömningen att försöket med biltullarna kommer att bli av, om än något försenat, med start i slutet av nästa sommar.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista