Explosionen syntes över stora delar av staden.

Islamister tar skulden för bombdådet

Uppdaterad 23:10
I Indonesien har den islamistiska gruppen Jemaah Islamiyah i en kommuniké tagit på sig skulden för torsdagens sprängattentat mot Australiens ambassad och hotar Australien med flera attentat om inte landet tar hem sina trupper från Irak. Nio personer rapporteras döda och 168 skadades.

Australien, som stödjer USA i Irak-kriget, blev målet för attacken. Efter polisens alla varningar om nya islamistiska attentat var säkerheten massivt förstärkt och inne på ambassaden kom inte någon till skada.

Ironiskt nog visar sig hittills samtliga offer vara indonesier, både döda och skadade, uppger polisen.

Glassplitter över folkmassor
Den kraftiga sprängladdningen exploderade vid 10.30-tiden, lokal tid, några meter från grinden in till ambassaden. Vaktkuren, en lastbil och en taxi som stod utanför förstördes. Fönsterrutor sprängdes och glassplittret yrde över vakter och indonesier som köade för att söka visum. En tjock rökpelare bröt horisonten och explosionen hördes långt bort.

Sprängladdningen var förmodligen placerad i en bil och ansvaret läggs på militanta islamister i gruppen Jemaah Islamiyah med förbindelser till al-Qaida.

Liknar dådet på Bali
Tillvägagångssättet överensstämmer med attentatet på Bali, då 202 personer dog och med självmordsattentatet på hotell Marriot i Jakarta förra året då 12 personer dog. Även då riktades attackerna mot västerlänningar. Ingen annan grupp har heller kapacitet att utföra dåd av denna storlek, sägs det.

Inför den andra och avgörande omgången av Indonesiens första fria presidentval om elva dagar har polisen gjort utländska ambassader och hotell uppmärksamma på risken för nya angrepp.

Säkerheten, som sedan 11 september och Balibomben redan är mycket hög, med rigorösa kontroller i shoppingcenter och på offentliga platser, har de senaste veckorna skärpts ytterligare i Jakarta, berättar Ann Thomas för brittiska BBC.

– Vi har blivit uppmanade att undvika shoppingcenter och platser dit västerlänningar brukar gå men man vet inte längre riktigt när man ska oroa sig, säger hon.

Presidenten åker hem
Börsen i Jakarta störtdök omedelbart och sjönk med fyra procent. Indonesiens president Megawati Sukarnoputri har omgående avbrutit en utlandsresa.

Australiens premiärminister John Howard har pressad framträtt i tv. Han har utlyst val om några veckor och hoppas då på förnyat förtroende.

Redan före attentatet i Jakarta bedömdes kampen mot terrorister som en central valfråga.

Alice Petrén, Bangkok
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".