Nya industrijobb trendbrott

Efter flera års minskning av jobben inom industrin så har det vänt och nu skapas åter nya industrijobb. Det här visar en undersökning som branschorganisationen Teknikföretagen gjort bland sina företag. (Ekonomiekot)

– Efter den konjunkturuppgång som man kan säga inleddes redan det tredje kvartalet i fjol börjar vi nu alltså se en ökning av antalet anställda, säger Teknikföretagens chefekonom Anders Rune.

– Det är direkt kopplat till att produktionstakten har gått upp i sådan omfattning för så många företag så att det nu också behövs nyrekryteringar netto och antalet anställda ökar därmed.

– Det är positivt att kunna konstatera att den här mångåriga nedgången nu faktiskt har brutits.

Fortsatt ökad orderingång
Teknikföretagens undersökning bland sina medlemsföretag ger en bild av hur det går för industrin under årets, ännu inte avslutade, tredje kvartal.

Två tydliga bilder kommer fram här. Orderingången fortsätter att öka, men ökningstakten är mer dämpad än tidigare.

Nyanställningar
Det andra är trendbrottet när det gäller industrijobben. De senaste tre och ett halvt åren har jobben blivit allt färre inom industrin. Varje år har mellan 5 000 och 6 000 jobb försvunnit, bland annat som en följd av utflyttning till låglöneländer, sämre efterfrågan och att företagen valt att rationalisera istället för att nyanställa.

Med den goda orderingången under senare tid, där allt fler företag går för fullt, så måste många företag nu börja nyanställa. Störst behov av flera arbetare finns inom bil- och transportmedelsindustrin och inom elektronikindustrin.

Omkring 5 000 nya jobb
Statistiken är inte helt entydig när det gäller hur stor uppgången är, men jämfört med det första kvartalet när efterfrågan på jobb bottnade, så har runt 5 000 ny jobb tillkommit inom industrin. Det är statistik som talar om hur stort behov företagen har, det finns annan statistik som talar om ännu fler jobb, säger Anders Rune:  

– Tittar man på uppgifter från lönestatistiken kan man få intrycket att det handlar om ännu fler nya jobb men jag tror att man ska vara lite försiktig där.

Den här statistiken gäller det tredje kvartalet, vad kan man dra för slutsatser för resten av året och början av nästa år då många pratar om att det är nya jobb på gång?

– Även om ordertillväxten nu dämpas så är det ju en fortsatt ökad orderingång och en fortsatt ökning i konjunkturen, om än i långsammare takt. Fortsätter den utvecklingen så fortsätter rimligen också den försiktigt inledda positiva utvecklingen när det gäller behovet av arbetskraft, säger Anders Rune, chefekonom på Teknikföretagen.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista