En arkivbild visar reaktor 3 efter en brand 2006. Foto Charlotta Eldelind/Scanpix.

Tjugo år gammalt skräp hittades i kärnreaktor

2:30 min

På kärnkraftverket Ringhals har man funnit skräp från svetsningsarbeten i två reaktorer. En tredje reaktor är nu stoppad för att kunna kontrolleras.

Gösta Larsson är kommunikationschef på Ringhals.

– Att vi har främmande föremål i systemet ser vi väldigt allvarligt på. Det är ingenting som ska förekomma och det motiverar att vi tar ett block ur drift, även om vi inte vet att det finns någonting där, säger Ringhals kommunikationschef Gösta Larsson.

Det var i samband med saneringen av Ringhals 2 efter en brand i somras och ombyggnaden av Ringhals 4 som man hittade skräp i båda reaktorerna.

Sannolikt kommer skräpet från svetsarbeten som utfördes för 20 år sedan i rören i ett sprinklersystem.

Därför beslutade man i söndags att även stänga Ringhals 3 för att se om det även där finns skräp i form av bland annat av svetspinnar och plugg.

– I värsta fall kan en sådan här plugg försämra flödet så att inte lika mycket vatten som ska komma fram kommer fram, säger Gösta Larsson.

De här sprinklersystemen är till för att gå igång om det blir för högt tryck i reaktorn.

Att skräpet har påverkat hur mycket vatten som skulle spruta ut är säkert, men hur mycket de har satt igen spåren vet man ännu inte.

Varje reaktor har flera sprinklersystem för att ett ska kunna slås ut. Per-Olof Hägg är inspektör för Ringhals på Strålsäkerhetsmyndighetens.

– Det är två kretsar på grund av att det kan bli fel på en. Där har man i så fall minskat marginalen om det är ytterligare fel i och med att man har degraderat kapaciteten, säger Per-Olof Hägg.

Hur har det här kunnat ligga i tjugo år utan att någon har märkt det?

Det är det allvarligaste, tycker Per-Olof Hägg, att det här felet har kunnat finnas så länge och inte upptäckts trots återkommande kontroller av hela systemet.

Som en följd av den här upptäckten har nu Strålsäkerhetsmyndigheten skickat ut en uppmaning om att alla reaktorer ska kontrolleras.

Hur det ser ut i Ringhals 3 vet man ännu inte eftersom det fortfarande är för varmt för att kunna vara där, säger Gösta Larsson på Ringhals.

– Det är ett arbetsmiljöproblem att skicka dit folk för att inspektera innan luften i byggnaden har svalnat av. Vi har inte börjat inspektera än, sedan tar det ytterligare några dagar att komma igång, säger Gösta Larsson.

Katarina Helmerson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista