Turkiska regeringen vill straffa otrohet

I Turkiet har ett nytt lagförslag om att göra otrohet straffbart väckt stor vrede. Förslaget kommer just när EU är inne i slutfasen av att bedöma om Turkiet ska kunna komma med i EU och EU:s ansvariga kommissionär är mycket kritisk till lagförslaget.

”Det här sänder fel signaler. EU kan tolka det som att Turkiet försöker införa islamsk lagstiftning och det precis när landet är i färd med det stora projektet att komma med i EU”, säger EU-kommissionären Gunther Verheugen i en intervju i en turkisk tidning.

Verheugen är ansvarig för frågor om EU:s utvidgning och just nu på resa i Turkiet.

Samtidigt som EU-rapport
Faktum är att den turkiska regeringens timing inte kunde vara sämre. Det som kallas sanningens ögonblick för Turkiet i EU-frågan inträffar om bara några veckor, då EU-kommissionens stora rapport om Turkiet ska presenteras med analysen av om landet har infört tillräckligt med reformer för att bli medlem i EU.

Kvinnorättsgrupper och intellektuella i Turkiet har rasat sedan lagförslaget om att göra otrohet straffbart presenterades i förra veckan.

Inte förvånad
Staten ska inte lägga näsan i blöt när det gäller privatlivet, säger Yusuf Kanli, chefredaktör för den engelskspråkiga dagstidningen Turkish Daily News i Ankara. Ändå är han inte förvånad över att regeringspartiet lägger fram förslaget.

– Det här är ett trick för att tillfredsställa det milt islamistiska regeringspartiets djupt konservativa väljare, säger Yusuf Kanli.

När protesterna mot lagförslaget sedan blir för högljudda dras det tillbaka. Men premiärminister Erdoghan kan ändå hävda inför sina gräsrötter att han försökte, menar Kanli.

Erdogans regering har redan gjort likadant med en rad tidigare kontroversiella lagförslag.

”Samhället skulle inte acceptera”
Yusuf Kanli tycker att regeringen nu har skapat onödiga problem i förhållande till EU. Men han tror ändå inte att Turkets möjligheter att komma med i EU skadas, just eftersom han är säker på att lagen aldrig kommer att träda i kraft.

Det turkiska samhället skulle helt enkelt inte acceptera en lag med mentaliteten av sharia, islamsk lagstiftning, säger Yusuf Kanli, chefredaktör för den engelskspråkiga dagstidningen Turkish Daily News.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".