Biblioteksersättning bara till svenskar

EU-kommissionen hotar Sverige med stämning till EG-domstolen för diskriminering av utländska författare. Sverige betalar bara ersättning till svenskspråkiga författare när deras böcker lånas ut på bibliotek.

Det kallas för biblioteksersättning, totalt i år 113 miljoner kronor. Pengar betalas endast ut till författare som är svenskspråkiga eller som stadigvarande bor i Sverige.

EU-kommissionen tycker de svenska reglerna är fel och menar att rättigheter ska ge rätt till ersättning oberoende av vilken sida av Europas gränser man bor på. Kommissionen hotar nu att dra Sverige inför EU:s egen domstol. Sverige kallar detta system för något kulturpolitiskt. Ett stöd till ett litet europeiskt språk, men även för den svenska regeringen handlar det om upphovsrätt.

Levande utländska författare får inte ersättning. Däremot får döda svenska författare, eller rättare sagt anhöriga eller dödsbon, de får pengar från biblioteksersättningen, så länge deras upphovsrätt gäller. Förra året fick Astrid Lindgren 216 390 kronor och Elsa Beskow 143 575 kronor

– Vi har inga som helst planer på att ändra på vårt system. Kulturpolitik handlar om att vi ska ha en mångfald och därför är det viktigt att se till att de små språken (som svenskan, reds. anm.) har en chans att få leva och utvecklas. Samarbete är en sak. Diktat är en helt annan sak, säger kulturminister Marita Ulvskog

Jesper Lindau
jesper.lindau@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".