Röda Korset kritisk till flyktinghjälp

Det saknas resurser och kunskap för att ge flyktingar rätt mottagande och adekvat hjälp när de kommer till Sverige, anser Röda Korset. Varje år kommer det flera tusen flyktingar till Sverige som lider av trauman till följd av tortyr eller krigsupplevelser.

Ola Wretling är psykolog på Röda Korsets center för torterade flyktingar i Stockholm.

– Ett stort probem är att mellan oss svenskar som möter dem och det de säger så finns deras egen hemliga historia om det de varit med om. Den kommer ofta inte fram vid det första mötet. Det är stort problem när det gäller att få asylprocessen rättssäker. Man måste ha en speciell kunskap och det har inte sjukvården, de sociala myndigheterna eller migrationsverket.

Dolda symptom
Av de omkring 9 000 flyktingar som kommer till Sverige varje år har ungefär 3 000 utsatts för tortyr eller liknande trauman.

Ofta ger de här erfarenheterna få tydliga, fysiska symptom men desto fler dolda. Det är ofta fråga om problem i samspelet med andra människor, de upplevs som frånvarande, svåra att kommunicera med och har svårt att knyta nära relationer.

De har också ofta svårt att berätta om vad de varit med om, vilket kan försvåra kontakten med såväl migrationsverket som sjukvården.

Det är bara ett fåtal av alla som får professionell hjälp, säger Anders Milton, ordförande i Röda Korset.

– Jag tror inte vi som samhälle förstår att bland oss finns uppskattningsvis drygt 40 000 människor som har krigs- och tortyrskador. Hittills är det bara ett antal tusen av dem som fått hjälp.

Få får hjälp
Asylsökande har inte rätt att få annat än akut vård och därför är det få asylsökande som kan få hjälp att hantera sina erfarenheter. Röda Korsets fem centra för tortyrdrabbade räcker heller inte till.

Därför måste flyktingmottagandet förändras, säger Eva -Maria Lindström, psykolog på Röda Korsets center för tortyrdrabbade i Uppsala.

– Det måste finnas en uppbyggnad av medicinskt och psykologiskt omhändertagande, som man som asylsökande kan ha tillgång till. Sedan anser jag att asylprocessen i sig ger stresstillstånd och psykisk ohälsa.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".