Taket i föräldraförsäkringen höjs

Budgetförhandlingarna mellan regeringen, vänsterpartiet och miljöpartiet är i stort sett avslutade. En av många nyheter i den preliminära uppgörelsen är att den högsta ersättning som föräldralediga kan få ska höjas. Bara miljöpartiet har varit emot detta i förhandlingarna men partiet har gett med sig, säger språkröret Peter Eriksson.

– Vi vill helst göra satsningar som riktar sig till låginkomsttagare. Vi tycker att det fortfarande finns mycket kvar att göra där. Det här är en kompromiss som vi kan leva med, säger Peter Eriksson.

Den som är föräldraledig får 80 procent av sin lön från Försäkringskassan men bara om han eller hon tjänar högst 24 600 kronor i månaden. Den som tjänar mer får inte högre ersättning för det. Det här har regeringen tidigare lovat att ändra och det har varit besvärande för regeringen Persson att det inte lyckats.

Generösare regler till sommaren
Nu ser partierna dock ut att bli överens om att göra reglerna mera generösa strax före nästa val. Den 1 juli 2006 ska föräldrar som tjänar upp till knappt 33 000 kronor i månaden kunna få ut 80 procent av lönen.

I gengäld har miljöpartiet drivit igenom att ersättningen till föräldrarna höjs under det som brukar kallas garantidagarna. I dag får ingen ut mer än 60 kronor per dag men sommaren 2006 ska ersättningen höjas tilll 180 kronor om dagen. Dessutom ska barnbidraget, flerbarnstillägget och underhållsstödet till föräldrar som är skilda höjas.

Utlänningsnämnden läggs ned
Ytterligare en politisk följetong som nu ser ut att lösas gäller flyktingarna. Regeringen har nu efter att ha vägrat in i det sista tvingats förbinda sig att lägga ned Utlänningsnämnden. Resten av riksdagen litar inte på att utlänningsnämnden ger dem som söker asyl en rättvis prövning. Nu har regeringen förbundit sig att följa riksdagens beslut att Utlänningsnämndens arbete ska övertas av vanliga domstolar.

Allt detta har regeringen, vänsterpartiet och miljöpartiet förhandlat fram. Vänsterpartiet har dock ännu inte godkänt uppgörelsen, bland annat eftersom partiet kräver mera pengar till kommunerna.

– Vi vet att nu sker uppsägningar i många landsting och kommuner samtidigt som man diskuterar skattehöjningar och så har vi en budget där det är väl känt att det också finns skattesänkningar. Då är det orimligt att vi inte ser till att försöka fylla det hål som finns i kommunsektorn totalt sett. Vi har ännu inte riktigt fått den helhet som vi tycker stämmer överens med våra ambitioner, säger vänsterpartiledaren Lars Ohly.

Vänsterpartist hoppade av samtalen
Vänsterpartisterna har haft många och långa diskussioner om hur mycket man ska kompromissa med regeringen. På torsdagen hoppade en av partiets vänsterpartiets förhandlare av sitt jobb utan förvarning, enligt vad Ekot erfar, för att han är missnöjd med hur förhandlingarna sköts i vänsterpartiet.

Statsminister Göran Persson säger att han talat med Lars Ohly på torsdagen för att undersöka om det finns en seriös vilja i vänsterpartiet att komma överens.

– Annars är det meningslöst att sitta och förhandla. Den viljan har, enligt min uppfattning, vänsterpartiet tydligt deklarerat, säger Göran Persson.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista